De ene operatie is de andere niet (sleeve, GBP en Sadi)

Ik weet niet of dat voor jou ook geldt, maar ik hoor regelmatig om me heen ‘die of die heeft een maagverkleining ondergaan’. Omdat ik daar natuurlijk erg geïnteresseerd in ben, vraag ik meestal verder. Weet je wat voor operatie. Ja, een maagverkleining! Ok, dat heeft dus geen zin om door te vragen. Het is natuurlijk ook logisch dat als je niet ’thuis bent in dat wereldje’ je werkelijk geen idee hebt dat er verschillen zitten in wat voor operatie iemand heeft ondergaan.

Vroeger werden er regelmatig maagbandjes aangelegd, maar dat wordt volgens mij nu vrijwel nergens meer gedaan. Daarvoor in de plaats is een aantal alternatieven gekomen en ook dat is nog steeds aan verandering onderhevig. Zo werd mij bijvoorbeeld 5 jaar geleden gezegd dat een ‘sleeve’ de 1e fase zou worden (voor mij dan) om zoveel gewicht te verliezen, om dan later opgevolgd te worden door de ‘Gastric Bypass’. Nu 5 jaar later wordt aangegeven dat ze daarvan terug zijn gekomen, omdat het uitvoeren van een GBP na een Sleeve weinig tot geen resultaat zal hebben en in sommige gevallen zelfs zou kunnen leiden tot juist gewichtstoename. Geen goede optie voor mij dus. Zodoende werd een SADI voorgesteld. Omdat deze eigenlijk pas dit jaar voor het eerst in Nederland wordt uitgevoerd heb ik heel erg moeten zoeken naar meer informatie en eerlijk gezegd heb ik nog niet zoveel ervaringsverhalen gevonden als dat ik had gehoopt. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen?

Soorten operaties (bariatrische chirurgie)

Zover mij bekend zijn in Nederland dit de meest gangbare operaties, de sleeve, Gastric Bypass en SADI-S.

Sleeve

Dikke vriendin - Sleeve

Sleeve (afbeelding afkomstig van Vitalys)

Bij de gastric sleeve wordt 70 – 80% van de maag verwijderd uit het lichaam. Er blijft een smalle buisvormige maag over (vandaar ook de naam ‘sleeve’ ofwel mouw). Er zijn aanwijzingen dat door het weghalen van een groot deel van de maag er veranderingen optreden in bepaalde hormonen. Zo lijkt het zogenoemde eetlusthormoon (leptine & ghreline), zeker in het begin, minder aangemaakt te worden. Zelf heb ik inderdaad gemerkt dat ik de eerste 8 maanden ongeveer totaal geen honger of behoefte had om te eten. Na die 8 maanden kwam dat terug. Ik dacht eens ooit begrepen te hebben dat je darmen de functie van het aanmaken van deze hormonen dan over nemen (helaas kan ik wel zeggen, want ik vond het best prettig).

De gastric sleeve wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner.

Gastric Bypass

Dikke vriendin - Gastric Bypass

Gastric Bypass (afbeelding afkomstig van Vitalys)

Bij een gastric bypass wordt eerst de maag een stuk kleiner gemaakt. Vanuit de kleinere maag die overblijft, maakt de chirurg een verbinding met de dunne darm. Meestal na ongeveer 180 centimeter wordt dit deel dunne darm weer verbonden met het stuk dat oorspronkelijk van de maag en gal afkomt. Pas vanaf hier komen de verteringssappen erbij. Door de kleinere maag en doordat de voedselstroom buiten de 12-vingerige darm en het eerste deel van de dunne darm wordt omgeleid (maagomleiding ofwel maag bypass) heeft dit gewichtsvermindering tot gevolg.

Zoals ik het begrepen heb gaat, in tegenstelling tot de SADI en de Sleeve operatie, het eten hier vrijwel rechtstreeks de darmen in en wordt dus ook het maagklepje omzeilt.

Ook de gastric bypass wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner.

SADI (of SADI-s)

Dikke Vriendin - Sadi

SADI-S (afbeelding afkomstig van Vitalys)

De SADI is een variant op de duodenal switch, waarbij een eerste operatie uit een gastric sleeve bestaat. Tijdens een tweede operatie wordt de twaalfvingerige darm (duodenum) net voorbij de kringspier tussen de maag en de twaalfvingerige darm doorgesneden. Vervolgens wordt er een verbinding gemaakt tussen de twaalfvingerige darm en de dunne darm. Dit gedeelte blijft langer dan bij de duodenal switch, wat als voordeel heeft dat je waarschijnlijk minder last hebt van diarree en vitaminetekorten. Dan blijft er nog zo’n 250 tot 300 cm dunne darm over waar verteringssappen en eten samen doorheen gaan.

Bij het aanleggen van de SADI wordt ook je galblaas verwijderd (als deze niet al eerder verwijderd is).

Bij een SADI blijft de functie van de maagklep intact waardoor de patiënt een beter gevoel van verzadiging behoud. Persoonlijk vind ik dit een groot voordeel, omdat je daardoor toch een beetje een rem hebt qua eten. Dit in tegenstelling tot de Gastric Bypass, waar het maagklepje dus eigenlijk omzeild wordt.

Eenvoudige oplossing? Dat niet!

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘oh, die heeft een maagverkleining’ ondergaan. Ofwel. Ja, zo kan ik het ook. Makkie! Als je dat denkt, dan moet ik zeggen dat je van een koude kermis thuis gaat komen. Ja, het helpt je voor een heel groot deel, maar je moet het nog steeds zelf doen. Je zult nog steeds erg goed op moeten letten op wat je wanneer eet en drinkt. Je zult nog steeds met grote regelmaat moeten bewegen en nog liever sporten. Dat komt het gewichtsverlies absoluut ten goede.

Mocht je een emotie-eter zijn en je blijft dat doen, dan kan ik je verzekeren dat je gewoon weer dik wordt of blijft hoor. Tijdens mijn voorlichtingsbijeenkomst zei de chirurg (nogal kort door de bocht vond ik) ‘als jullie gewoon een liter slagroomvla achterover gieten, dan kan dat gewoon hoor. Maar ja, dan val je niet af nee’. Ik voelde me zwaar beledigd, alsof ik dat überhaupt al deed. Nee dus. Toch snap ik uiteraard de strekking wel. En ja, je kunt dus ook na een operatie gewoon de verkeerde keuzes maken. Het is dus echt niet zaligmakend.

Toch levert het mij hopelijk een volgende stap naar een gezond gewicht op!

Liesbeth

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

18 reacties op “De ene operatie is de andere niet (sleeve, GBP en Sadi)

 1. Pingback: haaruitval, balen

 2. Femke op

  Ik ben nieuwschierig naar welke operatie je hebt gekregen. Ik heb in 2012 een sleeve gehad en ben nu in het voortraject voor een SADI. Maar ik hoor daar inderdaad weinig over. Ik heb ondertussen wel op Facebook een groep gevonden en daar lees ik veel ervaringen en tips.

  • Liesbeth op

   Ik heb ook een sleeve operatie gehad, een jaartje eerder dan jij dus en nu vorige week een vervolgoperatie in de vorm van de SADI. Tot op heden valt het me reuze mee en verloopt alles naar wens. Een stuk minder pijn en last dan vorige keer. Ik ben nu natuurlijk ook al 40 kilo minder dan destijds, maar hoop nog meer te verliezen. Mag ik vragen welke pagina jij hebt gevonden?

  • Hoi
   Ik heb sleev gehad 09-02-2017
   Ben 18 kilo kwijt in 4.5
   Ik vind dat weinig wat vinden jullie
   En hoe heet de site op Facebook
   Gr knuffel marijke

  • sharon op

   ik heb de sadi gekregen na de sleeve maar niet het gewenste resultaat gekregen in die zin dat arts voorspelde ong 20 kilo en is 15 geworden dus nu weer traject in van wat nu te doen want mn bmi is te hoog ondanks dat ik 90 kilo afgevallen ben voor vergoeding correcties

 3. Souad op

  Ik heb 7 jaar geleden eerst de Sleeve gehad en een jaar later de Castric Bypass. Sinds vorig jaar tot nu ben ik ruim 20 kg aangekomen. Was in totaal 70 kg afgevallen, helaas dus nu aangekomen. Was altijd patiënt bij het Maasstad ziekenhuis, daar konden ze mij na een aantal onderzoeken niet meer verder helpen. Op dit moment loop ik bij het Bravis ziekenhuis en ben daar naar toe gegaan voor een second opinion. Uit onderzoek bleek dat mijn maag zeker niet groter is geworden, dat gevoel heb ik eigenlijk nog altijd wel. Dus samen met de chirurg gekeken wat de mogelijkheden daar zijn. Het is dus zo dat ik een akkoord heb gekregen voor een vervolg ingreep genaamd Revisie (is een verlengen van de bypass). Ik ben gaan google en kom steeds meer informatie hierover tegen. Wat me alleen opvalt is dat iedereen het anders noemt of ik snap het niet! Wat ik verder heb begrepen is dat bij de ingreep zeker wel voorwaardes aanhangen en regels.
  – meer pillen slikken;
  – ontlasting (diarree).

  Mijn vraag aan jullie is dan ook: spreken we hierover een zelfde ingreep?

  • Liesbeth op

   Dank voor je reactie. Als je refereert aan de SADI-s dan is dat denk ik niet wat jij bedoelt. Had eerlijk gezegd ook niet eerder gehoord van het verlengen van de bypass. Wel vervelend ook dat je weer zoveel aan bent gekomen ook. ik begreep in het ziekenhuis dat een GBP na een sleeve (naar nu blijkt) idd weinig oplevert helaas. Met de sadi ben ik inmiddels 12 kilo afgevallen. Het is niet de hoofdprijs, maar ben in elk geval al heel erg blij met het resultaat tot op heden. En idd, ik moet wel ‘zwaardere’ vitamines etc nemen en extra eiwitten, maar de ontlasting is niet drastisch anders dan met de sleeve als ik eerlijk ben. Heb je daarmee antwoord op jouw vraag?

  • Hallo je verhaal is zo herkenbaar hoe ging je second opinion te werk ? Ik heb eerst een maagband gehad 80 kilo kwijt en moest eruit acuut
   Toen een gbp woog daar 148 kilo en viel af tot 119 en na een revisie al gehad nu weer aan het aankomen loop nog bij maastad wil je aub reageren en jij s6 en sterkte

 4. christa op

  Fijn om iets van een ervaring te lezen over de sadi. Kan er zo weinig over vinden. Als alles goed gaat wordt ik begin volgend jaar geholpen. Ik kreeg mijn sleeve in dec 2014, maar ben daar erg weinig mee opgeschoten. Iets meer dan 20 kilo.

  • Liesbeth op

   Dag Christa, dat had ik zelf inderdaad ook. Ik ben heel erg benieuwd ook naar jouw ervaringen en resultaten. Spannend en ook fijn dat je in aanmerking komt voor de SADI. Succes met de voorbereidingen en laat maar een keertje weten hoe het jou vergaat (als je wil natuurlijk!).

 5. Shirley op

  Ik heb 2 november 2015 mijn sadi-s gekregen dus de operatie in 1x en kan zeggen dat ik spijt heb als haren op mijn hoofd, niks anderd dan buikpijn, diaree en darmklachten, ik heb vitamines te.kort en zit 3 tot 9 x per dag op.het toilet met krampen die je kunt vergelijken met weeen ,ik ben 51 kilo afgevallen en nu bijna 30 weken zwanger ik eet de hele dag door om te zorgen dat de baby niks tekort komt maar die buikpijn niet te doen en.ze kunnen er niks mee zegt de nederlandse obesitaskliniek in denhaag , ik hoop na de bevalling minder last te hebben maar heb er een hard hoofd in, als ik dit had geweten was ik aan deze operatie niet begonnen

  • Liesbeth op

   Dat klinkt niet echt geweldig zeg. Vervelend om te horen. Ik ben natuurlijk geen specialist dus kan je hier ook niet in raden. Maar snap dat je je machteloos voelt. Wellicht ergens een second opinion?

  • annemiek op

   Hoi Shirley,
   Kun je me aangeven hoe het nu met je gaat?
   Ik krijg over twee weken een sadi-s operatie vandaar de vraag. groeten Annemiek

  • Wendy op

   hi, je kunt eens vragen of je questran mag gaan slikken, is een poeder. Mijn gal is eruit gehaald en sinds dien ook zo een buikpijn en diarree. Het helpt in ieder geval bij mij. Succes

 6. Liesbeth op

  Hoi Monique en Annemiek,

  Helaas kan ik geen antwoord geven op jullie vraag hoe het met Shirley is. Wel kan ik aangeven dat ook ik een jaar geleden een Sadi operatie heb gehad en weinig hinder van mijn operatie ondervonden. Wel heb ik destijds bewust aan de chirurg aangegeven dat ik zo min mogelijk risico wilde lopen qua inkorting, ook al zou dat betekenen dat ik daardoor minder kilo’s zou verliezen. Vooral omdat ik bang was voor ernstige tekorten en veel last van mijn darmen (zoals Shirley eigenlijk ook aangeeft). Dat risico wilde ik niet lopen. De chirurg heeft daarom minder ingekort dan hij normaliter zou doen.

  Het effect nu na een jaar: 20 kilo afgevallen en sta al geruime tijd stil. Af en toe last van diarree (meermalen op een dag), bij sommige dingen als ‘sla’, (te veel) nootjes (een klein handje gaat, maar meer gaat echt direct fout), sommige soorten vlees, soms net iets te vettig eten. Van zoet heb ik helemaal geen last (helaas zou ik bijna willen zeggen. Helaas is er dus niet zo veel af. Ik verwacht als ik me heel strikt aan het dieet zou houden dat ik er nog wel iets meer af zou kunnen krijgen, naast natuurlijk het blijven sporten.

  Ik ben dus zeer blij met mijn Sadi. Zonder was het me zeker niet gelukt om dit kwijt te raken. Het blijft natuurlijk dat je het altijd zelf moet doen! Wellicht heb je iets aan deze informatie. Succes in elk geval met jullie trajecten ook!

  Groeten, Liesbeth

 7. Ik heb 13 jaar een sleeve maar het helpt niet meer ik ben ruim aan gekomen Welke weg moet ik bewandelen voor misschien een sadi gaat dat via de huisarts kan iemand mij daar mee helpen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *