Wat is een Gastric Bypass, voor en nadelen

Uitgebreide uitleg wat een Gastric Bypass operatie inhoud, wat de voor en nadelen zijn , de risico’s, kosten, wanneer je in aanmerking komt en wat je zou kunnen afvallen.

 


WAT IS EEN GASTRIC BYPASS ?

Is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Letterlijk betekent de term omzeilen van de maag. Met deze ingreep kunnen ernstige vormen van overgewicht behandeld worden, vooral de zogeheten morbide obesitas. De maag wordt verkleind, soms tot slechts 10% van zijn oorspronkelijke omvang, en verderop op de dunne darm aangesloten.
Door de kleinere maag en doordat de voedselstroom buiten de 12-vingerige darm en het eerste deel van de dunne darm wordt omgeleid (maagomleiding ofwel maag bypass) heeft dit gewichtsvermindering tot gevolg.

gastric_bypass_process

 

De gastric bypass wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner en de operatie duurt ongeveer 55 min.

Je blijft minimaal 2 dagen in het ziekenhuis dan mag je thuis gaan herstellen en leren eten. Je eet de eerste week(en) vloeibaar eten.

imagesvideo-gastric-sleeve-700x400-c6a2267b83a48529fba8460daca8db58

 

 

WAT GEBEURD ER NA DE OPERATIE MET DE OVERGEBLEVEN MAAG?

Bij een gastric bypass-operatie blijft de rest van de maag gewoon in het lichaam achter. Ook de bloedvaten die de maag van bloed voorzien blijven intact. De rest-maag verschrompeld dus niet. De maag heeft overigens nog meer functies dan alleen maar voedsel opslaan. De maag maakt maagzuur en maagsappen aan. De maag maakt ook bepaalde maaghormonen en andere stoffen die het lichaam nodig heeft. Al deze functies blijven gewoon doorgaan, ook als de maag de rest van je leven leeg blijft.

 

HET EFFECT:
Met een gastric bypass heb je snel een vol gevoel bij het eten, een gevoel dat lang aanhoudt. Dat komt doordat de operatie ook iets verandert in de werking van de hormonen. Je hebt minder eetlust, minder zin in calorierijk eten en soms heb je een opgeblazen gevoel. De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Je lichaam heeft daardoor minder gelegenheid om voedsel op te nemen. Je krijgt dus minder vetten en andere voedingsstoffen binnen. Dus ook minder vitamines. Wat voor resultaat behaald wordt, is voor een groot deel afhankelijk van je eigen aanpassingsvermogen. Omdat je een ‘kleinere’ maag hebt, zul je je voedingspatroon moeten aanpassen. Je kunt hierbij hulp krijgen van een diëtist vanuit het ziekenhuis. Uiteindelijk zullen je voortdurende hongergevoel en eetzucht verdwijnen, omdat je met minder voedsel verzadigd bent.

 

WANNEER WORD EEN GASTRIC BYPASS UITGEVOERD?

Een Gastric Bypass-operatie is een risicovolle operatie. Gemiddeld zal het voor 1 op de 400 fataal zijn. Dit gebeurt meestal tijdens of na de operatie. Door het grote risico wordt de operatie slechts bij personen waarbij het risico vooraf niet vergroot is gedaan. Om in aanmerking te komen voor deze operatie moet je aan een aantal criteria voldoen er moet een positief advies zijn gegeven door het multidisciplinaire team in mijn geval in het MMC, dat bestaat uit gesprekken met een chirurg, psycholoog, en diëtiste.

 

Patiënten die in aanmerking komen voor een gastric bypass moeten ;

 • een BMI hebben die hoger is dan 40 kg/m2.
 • een BMI hoger dan 35 kg/m2 in combinatie met suikerziekte, hoge bloeddruk, Slaap Apneu, gewrichtsklachten en depressie. Daarnaast moeten patiënten minimaal 18 jaar oud zijn en minstens 1 jaar geprobeerd hebben om op een andere wijze – onder begeleiding – af te vallen.
 • bereid zijn om radicaal je levenswijze en eetgewoonten te veranderen
 • bereid zijn om regelmatig op medische controle te gaan
 • bereid zijn om het gehele traject te doorlopen zoals een sporttraject, groeps bijeenkomsten en gesprekken met de diëtiste. (totaal 5 jaar)
 • geen overmatig alcoholgebruiker bent

Dikke Vriendin - BMIAfbeelding-BMI

 

RISICO  OPERATIE:

 • lekkage en peritonitis: 0.6% . Op de plaats waar de darm met de voormaag verbonden wordt en de darm terug op de darm wordt gezet kunnen lekkages ontstaan.
  Deze lekkages treden het meest frequent op bij patiënten die vroeger al een andere maagoperatie hebben ondergaan. Bij een tweede operatie is de bloedvoorziening van de maag altijd wat minder dan bij een eerste ingreep. Wanneer de bloedvoorziening minder is, kunnen lekkages optreden.
  Om lekkages op te sporen worden er meerdere preventieve maatregelingen genomen. Op het einde van de operatie wordt alles goed nagekeken, er wordt ook een drain geplaatst in de buik om een beginnende lekkage zo vlug mogelijk te ontdekken en preventief wordt er ook altijd een sonde in het tweede gedeelte van de maag gestoken, zodat we bij een eventuele lekkage via deze weg nog altijd voeding kunnen toedienen in afwachting dat de lekkage geneest. Alvorens je naar huis te laten gaan, wordt er ook altijd nog een controle radiografie genomen om lekkages uit te sluiten.
 • Wondinfecties: 1.6%
 • Galstenen: 5-50%. Deze complicatie is te wijten aan de snelle manier van afvallen. Sommige chirurgen verwijderen de galblaas preventief bij elke gastric bypassoperatie.
 • Trombose: 0.3% is een bloedstolsel (bloedprop) in een bloedvat. Door groei van het stolsel kan het bloedvat verstoppen en uiteindelijk volledig afgesloten raken. Het bloedpropje kan ook loslaten en op een andere plaats in je lichaam een bloedvat afsluiten, bijvoorbeeld in de longen. Na de operatie kun je tijdelijk minder goed uit de voeten. Doordat je minder in beweging bent en door de operatie zelf, heb je kans op het krijgen van trombose (stolsels in je bloed). Door het gebruik van trombose spuiten is de kans hierop erg klein. Dit medicijn maakt het bloed minder stolbaar. Ik kreeg er ”mooie” blauwe bovenbenen van  maar gelukkig zag het erger uit dan het is.
 • Ademhalingsproblemen: 1.0%
 • Maagbloeding:vaak ontstaan door een maagzweer dit is een ontsteking of wondje in de maag, die vaak ontstaat door een bacterie.

 

WAT KOST EEN GASTRIC BYPASS OPERATIE:

 • De kosten van een Gastric bypass operatie in Nederland liggen tussen de € 9.000,00 en € 10.000,00, dit zijn niet alleen de kosten van de operatie maar ook van het 5 jarig na traject.
 • Houd er rekening mee dat je hele leven speciale vitamines zult moeten slikken deze worden samen met het eiwit-poeder niet vergoed door je ziektekosten verzekering. Ook zul je heel je leven lang  calcium tabletten moeten innemen deze worden wel door het ziekenfonds vergoed.
 • Je meerder keren een nieuwe garderobe moet kopen.

 

Dikke vriendin - dumping

NADELEN VAN EEN GASTRIC BYPASS OPERATIE KUNNEN ZIJN:

 • Braken en misselijk.
 • Galstenen, veroorzaakt door het snelle afvallen.
 • Dumping
 • Vitaminetekort
 • Overmatig gewichtsverlies of te wel doorslaan, te veel afvallen.
 • Buikpijn na het eten
 • Niet alle soorten eten kunnen verdragen, zoals rijst, brood en pasta dat is voor iedereen anders
 • Haar verlies, doordat je weinig eet (vlees) en doordat de darmen te weinig vitamines op kunnen op nemen
 • Overtollige huid (corrigerende operaties worden niet vergoed)
 • Lawaai in buik en darmen
 • Diarree of juist verstoppingen
 • Extreem lage bloeddruk
 • Psychische effect door het weinig kunnen eten (met etentjes en vrienden, het nietmeer mee kunnen doen)

 

TWEE WEKEN VOOR DE OPERATIE:

Bij patiënten met overgewicht is de lever bijna altijd vergroot. Doordat de vergrote lever in het operatiegebied ligt, brengt dit extra operatierisico’s met zich me.Daarom moet je twee weken voor de operatie  3 x per dag een (Modifast) shake drinken , je mag daar rauwkost bij eten. Dit eiwitrijk en vet- en koolhydraatarm dieet laat de lever zeer snel krimpen waardoor deze niet te veel in weg zit tijdens de operatie.

 

GEWICHTSVERLIES NA DE OPERATIE:

Dat blijft speculeren,  is voor ieder persoon anders. Er zijn berekeningen voor, maar die geven uitsluitend een indicatie. Het is gebaseerd op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week na de operatie.

weegschaal

Verwacht percentage (%) gewichtsverlies na de operatie (volgens MMC Eindhoven)

 • Maagband: 20-25% gewichtsverlies van het totaalgewicht
 • Gastric sleeve: 25-30% gewichtsverlies van het totaalgewicht
 • Gastric Bypass: 35-40% gewichtsverlies van het totaalgewicht

Met een verloop

 • Na 3 maanden: 15% van het totaalgewicht
 • Na 6 maanden: 20-25% van het totaalgewicht
 • Na 9 maanden: 25-30% van het totaalgewicht
 • Na 12 maanden: 35-40% van het totaalgewicht

ONTHOUD VOORAL DAT EEN GASTRIC BYPASS EEN HULPMIDDEL IS MAAR GEEN TOVERMIDDEL, JIJ MOET HET DOEN.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

21 reacties op “Wat is een Gastric Bypass, voor en nadelen

 1. Pingback: De ene operatie is de andere niet (sleeve, GBP en Sadi)

 2. Pingback: Ik wilde geen GBP maar moest wel

 3. Pingback: Haaruitval, balen

 4. Pingback: 4 maanden na de operatie, een kleine update.

 5. Boonen Peter op

  Ik heb geen spijt dat ik de operatie heb laten doen. Ik ben Belg dus operatie was in Bornem door De arts Jochaim Van Gucht.

  • Nicole op

   peter, hoe lang geleden heb je de operatie gehad? Gaat het nu goed met je en hoeveel gewicht ben je kwijt?

 6. sandra op

  Hallo, ik ben op 13 september geopereerd door dokter Smet in Roeselare. Alles is goed verlopen tot vorig weekend. Vanaf dan ben ik heel de dag misselijk. HEb ik steken en heb totaal geen zin om te eten of te drinken. Morgen is er een consult bij de dokter gepland.

 7. Nicole op

  Hallo Peter,

  Het is nu 14 maanden geleden en ik ben 81 kilo kwijt, het gaat heel goed met mij. Nergens last van met eten. let natuurlijk wel goed op mijn vet en suiker innamen. Sport 3 x in de week. Drinkt genoeg water, weinig tot geen alcohol en geen prik houdende drank. Tuurlijk zondig ik ook wel eens maar altijd met maten. Dankjewel voor het informeren, Nicole

 8. Rinus sijbrands op

  Ik heb op 2 september 2016 een g bypass operatie ondergaan in vilvoorde belgie.
  De operatie was geslaagd en ben ruim 35 kg kwijt.
  Ben diabetici 2 en mijn suikerspiegel ging goed na beneden maar voor mij gevoel niet snel genoeg bij vriendin ging dit juist wel en dit was voor mij de grootste drijfveer.
  Heb wel veel meer energie
  Wil graag wat meer info over de diabetici?

  • Nicole op

   Helaas kan ik jou deze niet geven. Alles wat ik blog is wat mij zelf overkomt. Ik heb geen suikerziekte. En weet daar te weinig van om jou informatie te geven. Deze informatie zou je kunnen vragen in het 5 jarig na traject van jou ziekenhuis. Sorry ik was jou graag van dienst geweest. Gr Nicole

 9. Clevannie op

  10 okt 2018, ben ik geholpen GPB. Ik woog toen 118 kilo, ik had zelf al wat erafgekregen van te voren, dus voor de operatie was ik 109 kilo. Voor de operatie in de voortraject ben ik al begonnen met anders eten en ook 6 tot 8 keer per dag eten en ook alvast meer bewegen. Nu 7 maanden verder en ik ben al 85% van mij gewicht kwijt, ik voel mij super, alle medische problemen die ik ooit had zijn verdwenen. Gewrichtspijn ik nam zware pijnstillers. Elke dag was het aanwezig, ook rug pijn schouders enz. Diabetes 2 en ik kreeg open wonden in mij been, die chronische trombose been is. Het ging heel slecht met mij, lopen kon ik bijna niet meer, fietsen gelukkig nog wel, met de elektrische ondersteuning. En lag heel veel op bed, door vermoeidheid. Dit was voor mij de laatste redmiddel, slechter kon ik niet worden, dus ik nam deze stap.

  Ik ben elke dag dankbaar, mij leven is veranderd. Nooit geen pijn meer, diabetes is weg. Zoveel energie, ik geniet weer van mij leven. Ik kan zoveel meer. Ja aan mij buik heb ik vel overlast, maar de vel is soepel, ik smeer het ook in, dat het soepel blijft. Nee ik heb geen last van rauwe plekken, dat had ik wel toen ik 118 kilo was. Ik heb 130 kilo gewogen en nu ben ik 80 kilo.
  Mijn leven is veranderd ten goede, nooit meer ziek. Ik heb al jaren ziek geweest en zoveel pijn gehad.
  Allemaal weg, verdwenen. Ik ben dankbaar.
  Oké het eten is en blijft zoeken, ik vindt dit niet erg.
  Dit telt niet op wat ik had.
  Ik voel mij gelukkig en vooral gezond…..

 10. Nicole op

  Hallo Clevannie, Ik krijg een brok in mijn keel terwijl ik dit lees, wat een herkenning voor mij. Ook ik ben iedere dag dankbaar dat ik gezond en fit ben geworden. Dankjewel dat je dit met mij wilde delen. Nicole

  • Nicole op

   de operatie zelf vond ik niet zwaar. Ik heb een staand beroep en werk in een winkel. De derde week na de operatie stond ik al weer halve dagen te werken. Natuurlijk was dan erg moe en had ik de beruchte steken in de links van de navel waar sommige van ons last van hebben. Maar alles bij elkaar is het mij 100% meegevallen. Succes met jou operatie xxx

   • Maud op

    Hallo Nicole,
    Lees met je verhaal.. en herken de steken.. kan nergens iets erover vinden.. hoor alleen dat het vaker voorkomt. Hoe voelde dat verder bij jou? Wanneer had je er last van? Gaat het over?
    Ik heb er veel last van.. soms is liggen het enige wat een beetje helpt. Soms ook best pijnlijk. Lijkt steeds meer te worden.. vandaag bv de hele dag last van gehad. Moet nu koolhydraatarm eten, kijken of dat helpt.. 3 dgn bezig maar merk nog geen verschil. Misschien ben ik te ongeduldig..
    Na de steken hoor en voel ik ook veel gerommel in de darmen/ maag.. is meestal links bovenbuik/ zij..
    Hoop zo dat je dit herkend.. maak me ongerust ondanks de controle bij de arts..
    Groetjes Maud

    • Nicole op

     Hallo Maud,

     Dat gerommel zal altijd blijven ik heb er zelf een stukje over geschreven, het went van zelf. Is alleen gênant al andere je aan kijken en verbaast zeggen maakte jij dat geluid net, kwam dat uit ju buik. Hihi
     De steken in mijn linker zij heeft ongeveer 2 maanden misschien 3 maanden na de operatie geduurd maar toen was het ook definitief weg en heb ik er nooit meer last van gehad.

     Maak een lijstje met vragen voor de controle arts, deze is het deskundig om jou op je vragen te beantwoorden. Succes en op naar een gezond en fit leven. Nicole

  • Nicole op

   Ik ben naar de huisarts gegaan en deze heeft mij door verwezen naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft de aanvraag gedaan. Gr Nicole

 11. Bella op

  Lieverds. Ik ben oktober 2017 geoprreerd woog 125 kg nu bijna 2 jaar later 58. Van bmi 47 naar 22 gegaan ik ben zoo gelukkig. Geen last van huidoverschot of wat dan ook. Zou het zo weer doen en eet bijna normaal maar geen extreem vette of suikerrijke dingen dan ga ik dumpen. Succes allemaal insta Anytime_Bella_pilates mocht je fotos willen zien

 12. Caroline vermeulen op

  Ik ben op 11 dec 2019 geopereerd.toch best zwaar nadien.ook meeste pijn links.daarbij in de ok een longontsteking opgedaan.zware antibiotica moeten nemen.ik denk dat het door de medicatie komt dat ik bijna niets eet.alleen soepje yoghurt en pudding ook lichte beschuit met wat suikervrije confituur.zit nog in de eerste 3 weken.voel me niet goed maar iedereen zegt dat dit allemaal over zal gaan.ben in 10 dagen ongeveer 5 kg verloren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *