12 tips om voedsel langer te bewaren

12 tips om je gekochte voedsel langer goed te houden, scheelt in de portemonnee en voorkomt verspilling. Nu ik kleinere porties eet houd ik meer eten over en van eten verspillen houd ik niet. Dus als jij nog tips voor mij hebt hoor ik dit graag. 🙂

 

1.Bananen: Heb jij een trosje bananen in huis laat deze zo lang mogelijk aan elkaar zitten, enkele bananen worden het snelst bruin. Voorkom dat jouw tros bananen na een paar dagen al bruine vlekjes vertoont,  span dan een stuk aluminiumfolie of huishoudfolie over de de steel van de bananen,  de bananen zullen minder snel overrijp worden.

Schermafbeelding-2014-04-01-om-22.20.00

2.Bleekselderie: Ik gebruik een  hele stronk bleekselderie zelden  in één keer. Om te zorgen dat de rest vers en knapperig blijft, kun je selderij het best in aluminiumfolie in de koelkast bewaren. In plastic worden de stengels eerder slap.

bleekselderij1

3.Tomaten: Een veelgemaakte fout is dat men tomaten in de koelkast bewaard, in de koelkast kunnen ze niet verder rijpen en hun volle, sappige smaak verloren gaan.  Tomaten bewaar je het beste buiten de koelkast.

9b61990a-cf22-11e4-847d-46e6e0c3bbaa_web_scale_0.4769475_0.4769475__

4.Champignons: Wil je champignons langer bewaren? Verpak ze dan niet in een plastic bakje of zakje maar in een papieren zak dan kunnen ze beter ”ademen”.

Schermafbeelding-2014-04-01-om-22.20.36

5.Verse kruiden: Tip 1: Kun je het beste in een glaasje met water zetten, ze blijven dan het beste fris, staat ook gezellig.

keep_herbs_fresh_blog-2000x1086

6.Verse kruiden: nog een goede tip = om kruiden te bewaren maar dan in de koelast. Wikkel het bosje in nat keukenpapier en stop dit vervolgens in een plastic zakje of wikkel dit in een stuk plastic folie. Zo kun je het nog dagen vers houden en wordt het niet zo snel slap en smakeloos.

how-to-store-herbs-646

7.Roomijs: Gaat bij ons nooit in een keer op. Maar als ik een half opgegeten bak ijs de volgende keer weer uit de diepvries haal vind ik deze ”droger” en niet meer zo smeuig. Dit kun je voorkomen door een stukje plasticfolie over de de bak te spannen en daar de deksel weer overheen. Je zult zien dit werkt perfect.

Carte_dor2

8.Uien niet bij aardappelen bewaren: Deze fout heb ik zelf heel lang gedaan. Door het vocht van de aardappelen rotten de uien veel sneller dan normaal.

aardappel-ui

9.Pasta en rijst: Ik had op mijn aanrecht leuke weckpotten staan met rijs en pasta. Tot een Italiaanse vriendin bij ons mij uitlegde dat door dat er licht bij  mijn pasta en rijst kan deze muf en minder van smaak zal worden.

glazen-potten-keuken

10.Sla langer bewaren: Deze tip heb ik ooit van mijn oma geleerd. Leg je sla in een schaal en leg daar een stuk keukenpapier op en vervolgens sluit je de schaal af met plastic folie. Het papier neemt dan het vocht op en op die manier is de sla veel langer houdbaar.

ijssla_500-500x500

11.Avocado’s: Laat je avocado’s rijpen bij kamertemperatuur en leg ze pas in de koelkast als ze rijp genoeg zijn,  dan stop je het rijpingsproces namelijk weer. Eenmaal opengesneden worden ze het minst snel bruin als de pit er nog inzit en je er een beetje citroensap op druppelt en in huishoudfolie verpakt in de koelkast leggen.

728px-Store-Avocado-Step-18

12.Kaas: Verwijder de vacuüm verpakking van je kaas en verpak de kaas opnieuw in vetvrij bakpapier of ademende gaatjes huishoudfolie. Welk verpakkingsmateriaal je ook gebruikt, vervang deze regelmatig. Bij de kaasboer verpakken ze mijn gekochte kaas altijd in speciaal kaaspapier met een los, dun laagje folie aan de binnenkant, dat is een prima verpakking om kaas goed te bewaren.

 

verpakken1

 

 

Heb jij nog tips? Laat je het mij dan weten?

Ja-Nee-Infographic-Basis-A5

 

Nicole

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

2 reacties op “12 tips om voedsel langer te bewaren

  1. ik werk in een bedrijfskeuken en als ik de sla gewassen en gesneden/gescheurd heb doe ik deze in een schaal en zet de sla onder koud water, dan blijf de sla ook langer goed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *