Auw, ik heb harde ontlasting

Ik wil graag dat de natuur zijn ding doet, zeker als je er in het verleden geen last van had. Een operatie kan soms vreemde dingen met je doen, en niet naar het toilet kunnen blijft ook nu 2 maanden na de operatie een groot probleem.

 

Ik was vandaag in het ziekenhuis voor een groepsgesprek met de diëtiste en ik dacht ik maak dit vaak beschamende onderwerp bespreekbaar.  En ja hoor nadat ik mijn ontlasting probleem uitgelegd kwamen de ander ook los. Het was in twee kampen verdeeld de niet en wel kunnen poepers. Een groep had net als ik harde pijnlijke ontlasting en om het verhaal nog smakelijker te maken was er ook een groep met diarree, die extreem vies rook en geel was.

dikke vriending geen ontlasting

Helaas komt dit vaak voor na een Gastric bypass/Sleeve operatie, en is een van de ongemakken die ”erbij” kunnen horen. De goed bedoelde adviezen die ik kreeg  zoals veel drinken, probiotica, zemelen, vezels, bewegen en sinaasappelsap deed is al. Helaas blijft het een vooral pijnlijk probleem. Ik zit soms met tranen in mijn ogen op de toilet en dan heb ik het nog niet over de lang durende pijn na een moeilijke wc bevalling.  Het bijna niet kunnen zitten omdat ik pijn aan mijn poepgaatje heb.  Ik begin inmiddels schaamrood op de kaken te krijgen terwijl ik dit schrijf 🙂

 

En om het  nog wat ongemakkelijker te maken werd er ook geklaagd over winderigheid, nou klagen daar meestal de mensen om je heen over 🙂  Een van de heren vertelde dat zijn winden na de operatie zo vreselijk stonken dat het bijna chemische wapens waren. Iedereen moest daar vreselijk om lachen en ik bewonder zijn moed om het zo open bloot te zeggen.

beter-een-scheetje-voor-iedereen-dan-buikpijn-voor-mij-alleen

 

Waarom de winderigheid ontstaan na de operatie zou kunnen zijn omdat;

  • Je mist een deel van je ingewanden, en door die operatie wordt voedsel doorgeduwd zonder het goed te verteren. Daardoor komt het in het deel van de ingewanden waar het zich een beetje gaat ‘ontbinden’ en dat zorgt voor de winderigheid.
  • Er komt veel lucht mee met eten en praten tijdens het eten en dat moet er toch op de een of andere manier uit. Als boer of scheetje.

 

 

ca5868hiqxxg_md

 

Ik ben nu de  hoeveelheid vet in mijn voeding aan het te verhogen. Alleen moet ik daar ook weer mee op letten want vetten worden minder goed verteerd na de bypass operatie en daardoor minder goed opgenomen. Hierdoor zal de ontlasting na een te vette maaltijd of vette hap, meer vet bevatten dan normaal en daardoor dunner zijn van samenstelling. Want als je weer iets te veel  vetten  neemt kun je diarree krijgen

 

Deze poster zag ik bij de chirurg in zijn spreekkamer hangen, volgens mij word daar ook vaak over dit onderwerp gepraat anders hing deze poster niet zo pontificaal in zijn kantoor. Vind de poster ook wel iets grappigs hebben al die modellen drolletjes, lees vooral de omschrijving die is geweldig.

350px-Bristol_Stool_Chart

 

Nicole

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *