
Ken jij deze 8 soorten uien?
Weet jij het verschil tussen een bosui en een lente ui? En wat het verschil is tussen een gele ui en een witte ui? En dat zilveruitjes niet alleen in glazen potjes zitten. Deze smaakmaker bij uitstek zit vol met vitamine en mineralen en is calorieën arm.
GELE UIEN:
- De meest bekende in zijn soort: Goudgeel van buiten en wit van binnen.
- Gele uien worden het meest gebruikt in de Nederlandse keuken en hebben een vrij scherpe, maar toch ook licht zoete smaak.
- Wanneer je deze bakt wordt hij minder scherp en een stukje zoeter
RODE UIEN:
- Bij vele een bekende soort: rood van buiten en rood wit van binnen. (zeer decoratieve ui)
- Lekker knapperig en lichtzoet en een stuk milder dan de gele ui, met een beetje bittere nasmaak.
- Ze zouden minder tranen veroorzaken tijdens het snijden.
- Rode uien zijn van alle uien de beste soort om rauw te eten.
WITTE UIEN:
- Deze grotere uien zijn wit van buiten en wit van binnen.
- Scherper en minder zoet van smaak dan de gele ui en zeer geschikt voor gerechten waar de ui de boventoon mag voeren.
- Knapperige ui omdat er meer vocht in zit.
- word veel in Zuid-Amerika gebruikt.
ZOETE UIEN:
- Van Zuid-Amerikaanse afkomst. Geel van buiten en wit van binnen lijken veel op de gele ui maar dan wat lichter van kleur.
- De smaak is minder scherp en zoeter, de laagjes van de ui zijn dikker.
- Ook bij deze ui zal bij tot niet getraand worden tijdens het snijden.
- Super geschikt voor in de Franse uiensoep.
SJALOTTEN:
- Eigenlijk zijn sjalotten geen uien ze groeien samen in bolletjes zoals knoflook.
- Deze kleine ovale uitjes zijn veel pittiger van karakter dan de gele ui.
- Dat betekent huilen en nog eens huilen tijdens het snijden, het zou helpen als je ze onder stromend water van hun jasje zou doen.
ZILVERUITJES:
- Witte kleine uitjes met een wit jasje.
- Voor de meeste onder ons alleen bekend in een glazen potje als uitjes in het zuur
- Niet overal verkrijgbaar maar in must in allerlei stoofschotels waar ze in hun geheel worden verwerkt zoals de Franse Boeuf bouguignon en de Griekse Stifado.
- Verkrijgbaar bij de betere groenteman.
BOSUITJES:
- Is een jonge, nog onvolgroeide soort ui. Groenen stengels met met een flink ontwikkeld uitje eronder.
- De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes.
- De smaak is wat scherper doordat het uitje meer ontwikkeld is dan de lente ui.
- Opvallend is dat bij de Jumbo als De AH de bosuitjes onder de naam lente uitjes worden verkocht, waarom dat is weet ik niet.
LENTE UIEN:
- De lente-ui zijn eerder gerooide bosuien.
- Lente uitjes hebben iets weg van dunne preitjes, met wel iets van een witte verdikking aan de onderkant, maar dat kun je niet echt een uitje noemen.
- De smaak is mild, zacht en subtiel, en komt dichter bij de smaak van prei dan van ui.
- De ringetjes van deze ui en lekker om rauw te verwerken maar ook geschikt in een roerbakschotel.




Pingback: Enchilada’s met kip
Pingback: Magere Babi pangang
Pingback: Broccoli stamppot met appel en ui
Pingback: Rode kool, lekker ouderwets
Pingback: Makkelijk kip, om je vingers bij af te likken
Pingback: Bieten met makreel salade