
Minestrone soep, Italiaanse groentesoep
Elke Italiaanse streek kent zijn eigen versie Minestrone. Wat hebben ze gemeen: De soep bevat altijd bleekselderie, ui, wortel en gedroogde witten bonen en een variatie aan groenten. Afhankelijk van de streek rijst of pasta. Officieel kook je de korst van een stuk Parmezaanse kaas mee, maar niet iedereen houd daarvan dus serveer ik de Parmezaanse kaas apart.
INGREDIËNTEN:
- 4 liter water
- 4 kippen bouillon blokjes
- 3 stengels bleekselderie van de draden ontdaan
- 1 grote prei of 2 kleine prei in ringetjes
- 150 gram aardappel in kleine blokjes
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 250 gram pancetta of gerookte spek blokjes
- 1 doosje basilicum
- 2 kleine rode uien gesnipperd
- 3 (roma) tomaten in grove stukken
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 200 gram, blik cannelini bonen (afgespoeld onder de kraan)
- 1 middelgrote courgette in plakjes
- 150 gram wortel in plakjes
- 1 volle theelepel gedroogde oregano
- 3 laurier blaadjes
- Optie handje pasta
- Bak de in een eetlepel olijfolie, de spekjes, uien, knoflook tot de randjes van de spek lichtbruin verkleuren.
- Voeg dan de aardappel, tomaten puree, gedroogde oregano en de prei toe en smoor deze 5 minuten mee.
- Dan mag de wortel, tomaten , bleekselderie, courgette, laurierblaadjes, water en de bouillon blokjes erbij.
- Breng dit aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Schraap met je houten pollepel over de bodem van de pan daar zit het aanbaksel van de spekjes, deze zit boordevol smaak.
- Zet het vuur uit en breng op smaak me peper en eventueel zout, en voeg de basilicum blaadjes (zonder de steeltjes) toe
TIPS:
- Voeg een handje pasta mee en kook dit mee tot deze beetgaar zijn.
- Serveer met geraspte kaas.
- Lekker met een knapperig gebakken ciabatta brood



