
Eiwit: vlees, vis of vleesvervangers?
Waar zit nou het meeste eiwit in, vlees of vis? Maar welk stuk vlees dan? Rauwe vis of bereid of was het nu vette vis. En hoe zit het dan met vleesvervangers bevatten die eigenlijk wel eiwitten? Ik heb 70 gram aangehouden want dat is de hoeveelheid die je na een GBP operatie aan vlees of vis bij je avondmaaltijd mag eten.
VLEES:
Vlees bestaat grotendeels uit spierweefsel en is daardoor rijk aan eiwitten. Het is bovendien van een hoge eiwitkwaliteit. Vlees is verder rijk aan ijzer en vitamine B-12.
- 70 gram kipfilet 21 gram eiwit
- 70 gram biefstuk 16,6 gram eiwit
- 70 gram varkenshaas 15,9 gram eiwit
- 70 gram mager kalfsvlees 15,6 gram eiwit
- 70 gram kalkoen 15,2 gram eiwit
- 70 gram runder tartaar 15,2 gram eiwit
- 70 gram struisvogel filet 15 gram eiwit
- 70 gram varkensvlees 14,5 gram eiwit
- 70 gram mager lamsvlees 14,5 gram eiwit
- 70 gram runder gehakt 13,3 gram eiwit
- 70 gram half om half gehakt 12,2 gram eiwit
VLEESVERVANGERS;
De vleesvervangers in het koelvak van de supermarkt worden vaak gemaakt op basis van soja, maar soms ook op basis van zuivel of de eiwitten uit paddenstoelen (zoals Quorn). Een vleesvervanger is volwaardiger als er ook ijzer en vitamine B12 aan is toegevoegd. Dit staat dan op de verpakking vermeld.
- 70 gram quorn 9,8 gram eiwit
- 70 gram valess 9 gram eiwit
- 70 gram tofu 8,4 gram eiwit
- 70 gram tivall 6,4 gram eiwit
VIS:
Wist je dat: In bereide vis zitten meer eiwitten dan in rauwe vis, onderstaand tabel is daarom allemaal berekent op bereide vis.
Vis bevat dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. In magere vis zit in verhouding iets meer eiwit dan in vette vis, maar het verschil is niet zo groot. Vette vis heeft een belangrijk voordeel: het bevat de gezonde omega 3 vetzuren.
- 70 gram tonijn uit blik op water 18,1 gram eiwit
- 70 gram inktvis bereid 17,5 gram eiwit
- 70 gram zalm gerookt 17,5 gram eiwit
- 70 gram makreel 16,8 gram eiwit
- 70 gram tongfilet 16,8 gram eiwit
- 70 gram zalm uit blik 16,4 gram eiwit
- 70 gram forel 15,5 gram eiwit
- 70 gram tonijn rauw 15 gram eiwit
- 70 gram ansjovis 14 gram eiwit
- 70 gram zalm rauw 14 gram eiwit
- 70 gram visstick 12,8 gram eiwit
- 70 gram haring 12,6 gram eiwit
- 70 gram koolvis 12,6 gram eiwit
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom adviseerd het voedingscentrum 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel haring, sardines of zalm.
MAAR DE WINNAAR VAN DEZE LIJST IS………
Eet gevarieerd, wissel vlees, vis en vleesvervangers regelmatig af.
Nicole
Wil je zelf eiwitten uitrekenen kun je dit op de site van:
https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/




Pingback: Bieten met makreel salade
Pingback: Makkelijk en super eiwitrijke maaltijd