Je brein is sterker dan jij

Onlangs viel mijn oog op een blog over waarom diëten meestal niet zou werken. Getriggerd door de kop ging ik het artikeltje lezen en heb ik ook het TEDex filmpje van Sandra Aamodt bekeken. In de blog http://www.foodlog.nl/artikel/helaas-dieten-maakt-je-dikker/ schrijft Cécile Janssen:

Sandra Aamodt is neurowetenschapper. Ze legt de werking van ons brein in relatie tot eten uit in een video die al sinds 2014 circuleert. Volgens haar worden we dik en helpt afvallen niet omdat ons brein nu eenmaal – voor ons onbewust – het lichaam reguleert en zelfs de sterkste wilskracht weet om te zeilen. Je brein is sterker dan jij.

Onbewuste processen

Wilskracht, hoeveel je eet en hoeveel energie je verbrandt, bepalen maar deels hoeveel vet je lijf opslaat en dus hoe dik je wordt. Onze hersenen reguleren hoeveel honger we hebben en hoeveel energie we verbruiken. Die processen voltrekken zich volautomatisch. Behalve wetenschappers, heeft niemand er weet van.

Thermostaat

Het brein heeft een standaard ‘instelling’ van wat het als een normaal gewicht beschouwt, ongeacht wat je daar zelf van denkt. Dat heet je ‘set point’.

Rondom je set point kan het gewicht zo’n 7,5 kilo schommelen. Chemische signaalstoffen uit de hypothalamus regelen je hongergevoel, activiteitenniveau en metabolisme al naar gelang de omstandigheden veranderen. Aamodt vergelijkt de regulerende werking van het brein met een thermostaat. Als je in de winter een raam open zet om de temperatuur in huis te beïnvloeden, zorgt de thermostaat dat de verwarming aanslaat om de temperatuur toch op oude hoge niveau te houden.

Evolutie

Dit onbewuste mechanisme is met ons mee geëvolueerd uit de tijd dat we nog in de natuur leefden. Eten was er meestal schaars en slechts af en toe in overvloed. Gewicht verliezen zorgt voor een hongersignaal en vertraagt het metabolisme. Het triggert lichaam om er alles aan te doen om weer op het ‘normale’ gewicht, het set point, te komen.

Het ‘set point’ kan in de loop der jaren wel omhoog verschuiven (dikker wordt het nieuwe ‘normaal’), maar het gaat nooit omlaag

Omdat het brein denkt dat je verhongert, ben je voortdurend hongerig. Je lichaam staat in een spaarstand, waardoor je minder energie verbruikt – en voor de rest van je leven ook minder moet blijven verbruiken. Want het set point kan in de loop der jaren wel omhoog verschuiven (dikker wordt het nieuwe ‘normaal’), maar het gaat nooit omlaag.

Aan de lijn doen en blijvend afvallen is een verloren zaak, zegt Aamodt. Erger nog, afvallen voorkomt obesitas niet, maar draagt er juist aan bij dat we steeds dikker worden. Toch heeft Aamodt een oplossing. “In één woord, mindfulness”, zegt ze. Sta jezelf toe alles te eten waar je zin hebt. Eet het heel langzaam en geconcentreerd. Vermijd afleiding en luister naar je lichaam om te bepalen of je nog honger hebt of verzadigd bent. Het kostte Aamodt een jaar om zo met eten om te leren gaan. Maar: het werkt. In tegenstelling tot alle diëten die ze de afgelopen 30 jaar volgde. Het geheim heet dus mindfulness. Het gaat er niet om wat je eet, maar hoe je eet. Zo dij je niet steeds verder uit.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *