Zuurkoolschotel (met gehakt, ui en tomatenpuree)

Lekker en makkelijk, deze zuurkoolschotel met gehakt, ui, tomatenpuree en fruit. Je kunt ‘m eenvoudig al eerder maken, dan trekken de smaken nog lekkerder in! Ik blijf het heerlijk vinden zo’n herfstige of winterse maaltijd!

Ingrediënten (4-5 personen)

  • 500 gram gekookte wijnzuurkool
  • 1 lekkere appel (naar eigen smaak)
  • 1 handje rozijntjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 grote uien
  • 1 blikje tomatenpuree
  • peper en zout naar smaak
  • 400 gram aardappelpuree (naar wens op smaak brengen, met zout, nootmuskaat, melk, evt. boter, kan vervangen worden voor een ‘magere’ variant)
  • Eventueel geraspte kaas er overheen voor de ‘niet opletters’

Bereidingswijze

  1. Schil de (kruimige) aardappels en kook deze gaar;
  2. Bak het gehakt rul en voeg daar peper en zout naar smaak aan toe;
  3. Snijd de uien in stukjes en bak deze glazig;
  4. Voeg het gehakt, de ui bij elkaar en roer hier een blikje tomatenpuree aan toe (proef even of je het voldoende gekruid hebt);
  5. Schil de appel (of appels) en snijd deze in blokjes; Dikke vriendin - zuurkoolschotel
  6. Doe de wijnzuurkool in een grote ovenschaal en voeg hier de appeltjes en rozijnen aan toe (je kunt natuurlijk ook kiezen voor ander fruit als banaan of ananas). Ik verwarm het zuurkoolmengsel even een paar minuten in de magnetron;
  7. Maak de aardappelpuree naar wens op smaak (warme melk, eventueel boter, nootmuskaat);
  8. Verdeel het gehaktmengsel op de (inmiddels warme) zuurkool en dek dit af met de aardappelpuree;
  9. Strooi eventueel wat geraspte kaas over het geheel (nu niet gedaan i.v.m. de calorieën);
  10. Zet het geheel zo’n half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden. Omdat alle ingrediënten al warm waren gaat dit redelijk snel. Mocht je de schotel al eerder hebben bereid, check dan even of de onderste laag ook echt heet is.

Eet smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

2 reacties op “Zuurkoolschotel (met gehakt, ui en tomatenpuree)

    • Liesbeth op

      Dat is het ook! 🙂 En als ik eerlijk ben de volgende dag nog lekkerder! Er zit soms wel verschil in de zuurkool. Deze is écht zuur, dus had nog wel een beetje meer tegenhang mogen hebben met een iets zoetere appel. Er moet ruimte voor verbetering blijven he! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *