Groenten ovenschotel

Deze groenten ovenschaal met aubergine, tomaat, courgette en mozzarella is niet alleen vreselijk lekker maar ook een lust voor het oog. De plakjes in de juiste volgorde leggen vind ik super leuk werk en de komijn in het gerecht geeft een verrassende smaak. Iedere keer als ik dit maak denk ik dat ik teveel heb maar voor dat ik het weet is de schaal tot op de bodem leeggegeten.

 

INGREDIËNTEN: 4-5 personen (groenten bijgerecht)

  • 1 Courgette
  • 2 Aubergines** (niet te dik)
  • 7 Roma tomaten*
  • 4 bolletjes mozzarella
  • 50 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • 1 pakje Heinz tomato frito
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 5 eetlepels olie
  • Vers gemalen peper
  • zout

 

*Ik heb Roma tomaten gekozen omdat deze stevig zijn en daardoor makkelijk dun te snijden zijn.

 

 

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Was de groenten goed want je gebruikt ze met schil.
  3. Snijd de aubergines (**lees tip Aubergine hier onder), de tomaten en de courgette in flinterdunne plakjes, ik zelf gebruik de mandoline (dun snijder, zie foto) van mijn nicer dicer. 
  4. Snijd de mozzarella bolletjes in zo’n dun mogelijke plakjes.
  5. Smeer een ovenschaal met een dun laagje olijfolie in en verdeel op de bodem 3 volle eetlepels frito.
  6. Meng in een kommetje 8 eetlepels frito, 6 eetlepels olijfolie, de komijn, paprika poeder en veeeeeel gemalen verse peper door elkaar.
  7. Dan kan het leuke werk beginnen :-), Besmeer met een kwast of lepel iedere keer een kant van de aubergine schijfjes met het tomaten prutje in.
  8. Zet 1 schijfje courgette, 1 schijfje aubergine, tomaat, courgette, aubergine achter elkaar rechtop in de schaal dan mag 1 plakje mozzarella en zo herhaal je het iedere keer weer. (vergeet het prutje niet op ieder aubergine te smeren). Probeer netjes te werken voor een mooi effect.
  9. Verdeel de balsamicoazijn en dan 3 a 4 eetlepels frito over de plakjes, en de pijnboompitjes.
  10. Zet de schaal onafgedekt in de verwarmde oven voor plus minus 30 tot 40 minuten.

 

 

BELANGRIJKE TIP AUBERGINE:**

 

  • Uit aubergines komt tijdens het garen veel vocht om dit een beetje te beperken kun je het beste deze tip gebruiken;
  • Leg een laagje aubergine plakjes op een vel keukenpapier en strooi daar wat zout over. Leg dan twee laagjes keuken papier over de plakjes dan weer een laagje aubergine schijfjes strooi daar wat zout over en herhaal dit tot je alle schijfjes hebt gebruikt.
  • Zet op het stapeltje aubergine schijfjes twee zware borden, laat dit 15 minuten staan. Door het zout en de druk van de borden verdwijnt er veel vocht uit de schijfjes.
  • Veeg het overtollige zout met een stukje keukenpapier van de aubergine plakjes af.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Één reactie op “Groenten ovenschotel

  1. Pingback: Makkelijk kip, om je vingers bij af te likken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *