Goulash soep, maaltijdsoep

Van de paprikapoeder die ik meegenomen had na een weekendje Boedapest heb ik deze lekker, voedzame maaltijdsoep gemaakt. Dit recept kan als stoofschotel worden gegeten of als soep.Tussen die twee is niet echt een verschil te bespeuren, behalve in de hoeveelheid water die je erbij doet.

 

INGREDIËNTEN:

  • 750 gram runderlappen
  • 2 middel grote uien
  • 3 grote rode paprika’s
  • 400 gram champignons
  • 400 gram gebroken sperziebonen
  • 750 gram aardappels
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 liter water
  • 2 eetlepels (rode) wijnazijn
  • 3 runderbouillon blokjes
  • 1 volle eetlepel paprika poeder
  • 1/2 eetlepel pittige paprika poeder*
  • 1 volle theelepel karwijzaad
  • 4 blaadjes laurier

*Heb je geen pittige paprika poeder, vervang deze dan door 1 rode peper die je met de uien mee bakt. Maak van de volle eetlepel paprika poeder anderhalve eetlepel paprika poeder.

 

 

  1. Snijd het stoofvlees in stukken van 2,5 cm. Verwijder eventueel te veel vet van het vlees. Dep het vlees met wat keuken papier droog en strooi er zout en peper over.
  2. Bak in een grote pan met dikke bodem in 4 eetlepels olie het vlees rondom bruin.
  3. Snijd in tussen tijd de uien in grove stukken, verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ook deze in grove stukken. De knoflook in fijne plakjes snijden.
  4. Voeg de tomatenpuree , het karwijzaad en de paprikapoeder een tweetal minuten mee. De puree ontzuurd door de verhitting en de kruiden krijgen meer smaak.
  5. Dan mogen de uien, knoflook en de stukjes paprika erbij. Bak dit een paar minuten mee.
  6. Giet er het water,  azijn, bouillonblokjes, en de laurierblaadjes bij.
  7. Breng aan de kook, zet de pan op je kleinste pitje als je hebt leg er dan een …….. onder. Doe de deksel op de pan en stoof het vlees voor 2 uur. Roer af en toe door de pan en giet er indien nodig nog wat water bij.
  8. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes formaat dobbelsteen of iets groter. Veeg de champignons met een theedoek schoon en snijd ze 1x doormidden.
  9. Controleer of het vlees na 2 uur mals dan mogen de sperziebonen, de aardappelblokjes en de champignons erbij. Zorg dat de groenten goed onder water staan door er nog een keer 1 liter water bij te gieten. Laat deze meestoven tot de aardappels beetgaar zijn (niet te gaar dus).
  10. Maak op smaak met zout en peper en vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.

 

TIPS:

  • Vervang de sperziebonen door 400 gram in plakjes gesneden winterwortel.
  • Serveer met een dot yoghurt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

4 reacties op “Goulash soep, maaltijdsoep

  1. Charon op

    Ben erg geïnterneerd in haat blogs ben ook een Bourgondisch eter en mag graag koken en ga in mei ook een gastric bypass krijgen. Lijkt me fijn om nog steeds met plezier te kunnen koken op een verantwoorde manier.

    • Nicole op

      Charon ik wens je succes met de operatie je gaat een nieuw leven tegemoet. En Eten blijft een feestje, dat betekent niet dat er geen problemen kunnen zijn na de operatie. Sommige krijgen een lactose intolerantie, andere hebben moeite met vees eten enz enz. ik heb het geluk dat tot nu toe ik alles kan eten. Gr Nicole

  2. Ger van Lint op

    Ik wil graag op de hoogte blijven van de recepten. Voor hoeveel personen worden deze beschreven? Ik ben alleen. Ik ben niet TE dik, maar wil wel op gewicht blijven ivm mijn duik-hobby

    • Nicole op

      Hallo Ger leuk dat je mij wilt volgen dat kan via deze pagina maar gaat misschien wat makkelijker vis de facebook pagina van dikkevriendin daar kun je altijd een privé FB sturen met als je vragen hebt over de recepten. De meeste recepten zijn voor 4 personen, normale eters behalve de soepjes dat is een pan vol. gr nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *