
Siciliaanse kabeljauw, recept van vriend Luciano.
Dit gerecht aten wij afgelopen weekend bij onze vrienden Luciano en Annemarie. Luciano is een geweldige kok, afkomstig uit Sicilië en we verheugde ons weer op welke gerechten hij voor zou zetten. Dit gerecht vertelde hij was typisch Siciliaans en word traditioneel van stokvis gemaakt helaas kon ik daar bij mijn visboer niet aankomen. We vonden het puur en lekkerrrrrrr. En onder het genot van zijn gitaarspel en zang was het een heerlijke avond.
INGREDIËNTEN:
- 2 1/2 eetlepel rozijntjes
- 50 gram pijnboompitjes
- 1 1/2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram trostomaatjes
- 250 ml water
- 400 gram aardappels
- 10 zwarte olijven
- 500 gram kabeljauw filet
- 2 el kappertjes
- 2 1/2 tl zout
- Gemalen peper naar smaak
- Week de rozijntjes in een schaaltje met gekookt water. (ze worden hier zachter van)
- Schil de aardappelen en snijd ze in vieren.
- Bak in een koekenpan de pijnboompitjes goudbruin, gebruik hiervoor geen olie of vet de pijnboompitjes bevatten van zichzelf genoeg vet.
- Snijd de ui in halve ringetjes en bak deze in 2 el olijfolie tot ze glazig zijn, voeg er dan de uitgeperste knoflook teentjes bij en bak deze 1 minuut mee.
- Snijd de trostomaatjes in zessen en voeg ze met het water toe aan de pan, roer alles goed door elkaar.
- Halveer de olijven en voeg ze samen met de aardappelen, zout en de kappertjes toe. Dek de pan af met een deksel of een stuk aluminiumfolie. Breng aan de kook en zet het vuur zachter laat de ze voor 8 minuten koken.
- Giet de rozijntjes af en voeg deze toe. Leg de moten vis in de saus, druk ze een beetje aan zodat ze op de bodem van de pan liggen.
- leg de deksel op de pan en laat dit voor zo’n 5-6 minuten prutteen totdat de vis gaar is.
- Serveer dit gerecht in een diep bord zodat je ook de lekkere vloeistof waar alles in gekookt is erbij kan doen, strooi er de pijnboompitjes overheen.
- Leg er ook een lepel bij zodat je de ”saus” op kan lepelen of serveer er warm knapperig brood bij om de saus op te zuigen.
- Annemarie had er een simpele salade bij geserveerd van rauwe spinazie, lekker olijfolie, zout en peper en vers geraspte Parmezaanse kaas.
BUON APPETITO




Het doet mij denken aan Gentse waterzooi, alleen op zijn siciliaans. Ik ga hem zeker maken.
Nou ga jij mij weer nieuwsgierig maken, ik zoek meteen het recept voor Gentse waterzooi op