Magere aspergesoep

Asperge soep, het is misschien wat meer werk maar het eindresultaat mag er zijn, maak vooral wat meer zodat je het kunt invriezen. Deze soep bind ik niet met bloem,boter of room, de aardappelen en de prei zullen de soep wat dikker maken dat scheelt in calorieën 🙂

 

INGREDIĂ‹NTEN:

 • 1 kilo asperges
 • 2 1/2 liter water
 • 3 el vloeibare boter
 • 3 sjalotjes
 • wit van een prei
 • 150 ml droge witte wijn
 • 250 ml magere melk
 • 4 aardappelen
 • 3 tl zout
 • 1 el suiker*
 • snufje nootmuskaat
 • 2 ei geel
 • 4 plakken slagers achterham
 • 2 gekookte eieren

*Asperges zijn wat bitter en door de suiker haal je dit weg.

 

 1. Schil de asperges met een dunschiller snijd ze in stukken van 2 cm en houd de asperges kopjes apart.
 2. Kook het water met de schillen voor 20 minuten zonder deksel, het vocht kan wat verdampen en de smaak word dan intenser
 3. Snijd de sjalotjes fijn en bak ze in een ruime soeppan glazig, ze mogen niet bruin worden.
 4. Snijd alleen het wit van de prei heel fijn en bak dit met de sjalotjes voor 3 minuten mee.
 5. Voeg dan de witte wijn erbij en laat deze voor 1 minuut mee koken, dan mag de melk, zout, nootmuskaat  en suiker erbij.
 6. Schil de aardappelen snijd ze in kleine blokjes en voeg ze samen met de stukjes asperges (uitgezonderd de kopjes) bij het ui prei mengsel.
 7. Schep er met een soep lepel 2 liter asperges vocht bij die je van de schillen hebt getrokken.
 8. Laat het geheel zachtjes koken tot de asperges zacht zijn.
 9. Voor de garnering: Kook in tussentijd  de eieren hard, laat ze onder koud water afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in klein stukjes. Snij de ham in klein stukjes.
 10. Pureer de soep met de staafmixer fijn, proef over nog zout, peper, nootmuskaat of suiker bij moet. Breng de soep weer aan de kook met de asperge kopjes en laat deze voor 5 minuten meekoken.
 11. Meng dan het eigeel door de soep en laat deze op het laagste vuur 5 minuten pruttelen. Maak op smaak met zout en peper.

 

Per persoon serveer je de soep, met een half verkruimeld ei en 1 fijn gesneden plak ham. (vega? dan uiteraard geen ham :-))

TIP: lekker met wat fijn geknipte bieslook

 

 

Wist je dat:

Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.

Belangrijkste verschillen

De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20 millimeter). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Gezond

Asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking ook goed in een dieet.

Urine

Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Kwaliteit

Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 millimeter en een gemiddelde lengte van 19-22 centimeter. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht.

BRON: GEZONDHEIDSNET

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

8 reacties op “Magere aspergesoep

  • Nicole op

   Tot jij ze gaar vind, de gaarheid va asperges is altijd een discussie punt. De enen wilt ze bijtgaar (ik dus) de ander wilt ze heel zacht. Aan jou de keus hoe gaar je ze wilt. Het is net zoals bij aardappelen, prik er in met een vork en je weet hoe gaar ze zijn. Gr Nicole

 1. Angelique van Stiphout op

  Ik maak altijd magere Aspergesoep door boullion te trekken van:
  3/3,5 liter water
  3,5/4 ons mager soepvlees,
  uiteinden/schil van een pond asperges
  4 runder boullion tabletten

  Als de boullion klaar is doe ik er de Asperges in stukjes van ongeveer 3cm in. En een bosje gesneden Selderij.
  Dit laat ik gaar koken en dan heb ik een heerlijk soepje.
  Eventueel kun je naar eigen smaak nog peper zout en maggie toepassen.

 2. Marieke op

  De ham kan je vervangen door gerookte zalm en dan wat garnalen in de soep. Heerlijk en extra eiwitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *