Hoe lang kun je eten in de vriezer bewaren?

Gisteren vond ik in mijn diepvries producten waar ik tot mijn schaamte het bestaan niet van wist. Hoe lang lag het er al in en kon ik het nog wel eten? Kun je het nog wel eten, dat is een goede vraag. Hier wat tips die ik vond op internet.  En een fantastische lijst  waar de houdbaarheid datums opstaan van verschillende producten. En schrok hoe kort je sommige etenswaren in de diepvries kan bewaren.

 

Waarom kun je eten in de vriezer maar beperkt goed houden?

De belangrijkste oorzaak van het bederf ligt in het feit dat er bij het bevriezen scherpe ijskristallen ontstaan. Die kristallen prikken de cellen van vlees en groenten lek, waardoor agressieve enzymen van buitenaf ín de cellen kunnen komen. De enzymen tasten vervolgens de voedingsstoffen in die cellen aan; vitamines in groenten gaan verloren en eiwitten in vlees veranderen van vorm. De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder ’denatureren’ vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt.

Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden. Dat leidt ertoe dat vlees gaat druipen: bij het ontdooien vormt zich een plasje. In dit stroperige vocht zitten waardevolle eiwitten, vitamines en zouten. Zonde om dat allemaal kwijt te raken.

 

 Hier een paar goed tips van het Voedingscentrum:

Als de vriezer door een stroomstoring uitvalt, blijven producten nog zo’n 24 uur bevroren. Zolang ze bevroren zijn, kun je ze opnieuw invriezen. Als de koelkast door een stroomstoring uitvalt, moet je letten op de temperatuur van bederfelijke producten. Wanneer deze producten warmer zijn geworden dan 7 °C, is het verstandig ze meteen te gebruiken. Boven een temperatuur van ongeveer 15 °C, is het beter om alle bederfelijke levensmiddelen uit de koelkast weg te gooien.

Vries je eten op de goede manier in

 • Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 °C.
 • Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer.
 • Vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat geen of minder condens of ijs in de vriezer.

Gooi bederfelijke producten weg als de ‘te gebruiken tot’ datum is verlopen

 • Op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, kip, vis, voorgesneden groente en koelverse maaltijden staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Die datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Tenminste: als je het hebt bewaard volgens de informatie op de verpakking.
 • Door producten met een TGT-datum thuis gelijk in te vriezen kan de houdbaarheid verlengd worden tot na de TGT-datum. Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum (THT), kunnen vaak nog wel gegeten worden tot na deze datum. Kijk, ruik en proef om dit te bepalen.
 • De houdbaarheidsdatum op de verpakking geldt alleen voor ongeopende verpakkingen. Voor geopende verpakkingen en producten zonder datum, kun je het beste de adviezen op de verpakking volgen, zoals bijvoorbeeld ‘na openen nog 3 dagen houdbaar’. Bij het ontbreken van deze adviezen kun je de Bewaarwijzer raadplegen.      

Laat producten snel afkoelen

 • Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk.
 • Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Ontdooi voedsel in de koelkast of in de magnetron met de ontdooistand

 • Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
 • Kleinere stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien.
 • Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
 • Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg.

 

3 tips van mij:

TIP 1 :

Schrijf op een etiket wat er in jou diepvries doos of zakje zit, stuks of portie formaat en wanneer je dit in de diepvries hebt gelegd, plak deze erop.

Bijvoorbeeld:

2 gebakken kipfilets 02-12-2017

1 persoon portie bami 02-12-2017

TIP 2 :

Print onderstaande  lijst uit en hang deze aan de zijkant van je diepvriezer.

 

TIP 3:

Leg ”nieuwe”producten achter in je diepvries lade en haal ”oudere” producten naar voren voor je ze net als ik vergeet 🙂 Dit zorgt ervoor dat je minder eten verspilt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

6 reacties op “Hoe lang kun je eten in de vriezer bewaren?

 1. Pingback: Eiwitrijke Bolognese pasta uit de oven

 2. Pingback: Voor koken heb ik geen tijd

 3. Goede tips! Het is een veel voorkomende vraag hoelang je bepaalde producten kunt bewaren. Voedselveiligheid is erg belangrijk en zou dan ook niet alleen bij bedrijven maar ook bij particulieren top of mind moeten zijn.

 4. Deze bewaartips zijn weer zo dwingend. is het niet gewoon een kwestie van smaak hoe lang je eten bewaart? Er kan toch eigenlijk niks engs of gevaarlijks gebeuren als die boel in de diepvries ligt? Wat gaat er nu echt mis? Die cellen kunnen kapot gaan, maar dan stabiliseert zich alles toch? Vloeistoffen kunnen zich niet mengen, Pas bij het koken of bakken komt er wat op gang, maar dit wordt dan ook weer door de temperatuur direct “tot zwijgen” gebracht. k wil het graag begrijpen alvorens veel zaken weg te kieperen.

  • Nicole op

   zelfs in de meest geavanceerde vriezer kan voedsel geleidelijk bederven. In zijn boek ’Over eten en koken’ legt culinair wetenschapsjournalist Harold McGee haarfijn uit hoe dat zit.

   De belangrijkste oorzaak van het bederf ligt in het feit dat er bij het bevriezen scherpe ijskristallen ontstaan. Die kristallen prikken de cellen van vlees en groenten lek, waardoor agressieve enzymen van buitenaf ín de cellen kunnen komen. De enzymen tasten vervolgens de voedingsstoffen in die cellen aan; vitamines in groenten gaan verloren en eiwitten in vlees veranderen van vorm. De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder ’denatureren’ vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt.

   Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden. Dat leidt ertoe dat vlees gaat druipen: bij het ontdooien vormt zich een plasje. In dit stroperige vocht zitten waardevolle eiwitten, vitamines en zouten. Zonde om dat allemaal kwijt te raken.

   We kunnen deze zogeheten ’drip’ (drup) volgens McGee beperken door de vriezer van meet af aan heel hard te zetten. Want hoe sneller een product bevroren raakt, des te kleiner worden de ijskristallen, en des te beter blijft het voedsel intact.

   Behalve door het lekken verliest bevroren voedsel ook vocht via verdamping, een proces dat zelfs bij 18 graden onder nul gewoon doorgaat. Dit is onder meer te zien aan de verkleuring van het oppervlak van het vlees. Gevolg: het vlees droogt uit en verliest zijn smaak en structuur. Om dit te beperken kunnen we het vlees strak inpakken in lucht- en waterdicht folie.

   Stel dat alle condities optimaal zijn, hoe lang blijven bevroren producten dan goed? Kijk gewoon naar de houdbaarheidsdatum op het pak; die geeft een aardige indicatie. Staat er nergens een datum of is de verpakking al open, kijk dan op de website van het voedingscentrum. Daar staat een handige tijdstabel voor gekoelde en ingevroren voedingswaren.

   Ziek zullen we niet worden als we ons aan te lang bevroren voedsel wagen – maar lekker en voedzaam is anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *