Waarom je een half uur voor en na het eten niet mag drinken

De richtlijn is: niet drinken tijdens de maaltijd of 30 tot 60 minuten na elke maaltijd. Maar waarom is dat? En waarom is het zo belangrijk dat je je hier de rest van je leven aan moet houden.

Na Roux-en-Y gastric bypass operatie krijgen we de richtlijn van niet drinken bij de maaltijd of voor 30 tot 60 minuten na een maaltijd. Het is een belangrijke regel, maar begrijp je waarom het zo belangrijk is? “De RNY Richtlijnen” zijn er om u te helpen begrijpen wat de redenering achter deze specifieke regels, opgezet door voedingsdeskundige en bariatrische chirurgen, zijn.

Voor de gastric-bypass operatie had je de pylorus klep ook wel maagportie genoemd die aan de onderkant van je maag om de voedsel in de maag te houden, gedurende het spijsvertering proces. Wanneer het voedsel voldoende is afgebroken en klaar genoeg om te worden vrijgelaten in de darm, opent de pylorus klep (een soort luik, )zich en laat een kleine hoeveelheid voedsel uit de maag naar de dunne darm. Het spijsvertering’s proces blijft zich voortzetten in de maag, en pylorus klep opent zich om telkens weer een kleine hoeveelheid voedsel vrij te laten in de dunne darm. En zo gaat het steeds … Dit proces kan 2 tot 3 uur duren in een normale maag.

Na de gastric-bypass operatie maakt de *pylorus klep geen deel uit van de nieuw gevormde maagje. Het blijft onder de oude maag die gebypassed is …. Dus we zullen nooit meer gebruik maken van de pylorus klep.

Met onze nieuwe maagje moeten we de werking van de pylorus klep “handmatig” nabootsen en de enige manier om voedsel in onze maagje te houden (die in feite een trechter is nu, zonder luik) is om vast voedsel te eten en dat niet mengen met drinken. Hoe solide het voedsel, hoe langer het kan blijven in de maagje. Voedsel kan in uw maagje voor maximaal 1,5 tot 2 uur blijven mits je niet daarbij drinkt. Op het moment dat je water (of een andere vloeistof) toe gaat voegen aan de mix, maakt u een “soep” die snel zult ledigen uit uw maagje.


Ongeveer 40% van de spijsverteringsenzymen die ons voedsel nodig heeft om te worden afgebroken zit in ons speeksel. Onze maagje produceert geen maagzuur (of zoutzuur), daarom is het enzymen in het speeksel alles wat we hebben om mee te werken hier … Dit is een andere reden waarom het zo belangrijk is om goed te kauwen, kauwen, kauwen! Wanneer het voedsel in het maagje komt gaan deze spijsverteringsenzymen te werk om het voedsel af te breken (voornamelijk koolhydraten). Onze nieuwe maag is niet zo bewegelijk als de oude maag is, maar er is nog wat beweging met die goed gekauwde voedsel. Hoe langer de voedsel in de nieuwe maag blijft, hoe meer deze wordt afgebroken en klaargemaakt voor de darmen om hun werk te doen om de voedingsstoffen uit het eten te halen. Wanneer we het eten te snel doorspoelen (drinken), kunnen de darmen de voedingsstoffen uit het voedsel niet zo makkelijk absorberen, omdat deze te snel en onverteerd passeert. (Dit kan ook het risico verhogen van obstipatie en darmblokade.)

Natuurlijk is het zo dat wanneer je je maagje sneller ledigt, je sneller honger krijgt. Voor nieuwe post-op gastric bypass patiënten, is dit niet noodzakelijk een groot probleem, want de honger is nog niet teruggekeerd. Maar voor degene die al een tijdje geopereerd zijn, kan de honger genadeloos zijn dus je wilt het eten zolang mogelijk in het nieuwe maagje houden. Daarom wordt aangeraden dat hoe langer gelden de operatie hoe langer je wacht met drinken na de maaltijd (60-90 minuten).

De meneer op dit filmpje geeft een duidelijk uitleg en voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=xR0VM3mnsgM

Maar… Naast dit alles, is er het risico op het uitrekken van de stoma (de opening tussen het maagje en darmen). Als vast voedsel dat niet begonnen is met verteren gespoeld word met water drinken word deze als ware vroegtijdig geforceerd door de kleine opening van de stoma. Die opening heeft slechts ongeveer de grootte van een dames wijsvinger,maar door voedsel te forceren door deze opening voordat deze klaar is om te passeren zul je die opening uiteindelijk rekken. Dit is veel zorgwekkender dan het uitstrekken van het nieuwe maagje. Eenmaal uitgestrekt kan de opening van de stoma dezelfde diameter als de nieuwe maagje worden … in wezen het creëren van een grote lange buis waar voedsel verpakt kan worden in maaltijden. In principe een 6-meter lange maag.

Deze waarschuwing van de chirurgen is GEEN afschrik tactiek of een of andere regel aangevuld om gastric bypass patiënten te martelen. Dit gaat over biologie en medische wetenschap. Je moet nu handmatig het werk van de pylorus klep overnemen, omdat je die niet meer hebt. Het gaat om het voor te bereiden zodat je lichaam de kans krijgt om de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om te kunnen overleven te absorberen. En hongergevoel verminderen.

*De pylorus is een kleine ronde spier gelegen aan de uitgang van de maag en aan het begin van de dunne darm. Deze spier sluit de maaguitgang af terwijl voedingsstoffen verteerd worden tot een gemakkelijker te absorberen emulsie. Als de voedingsstoffen goed verteerd zijn opent de pylorus zich en komt de maaginhoud terecht in het eerste deel van de dunne darm.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

15 reacties op “Waarom je een half uur voor en na het eten niet mag drinken

 1. Liesbeth op

  Helder uitleg, zal toch maar weer beter opletten met eten en drinken om niet te snel iets te drinken na het eten.
  Bedankt voor de info.

 2. Zeer duidelijke uitleg .bedankt daarvoor ,vind je site ook heel leuk en ga er zeker vaker gebruik van maken.
  Heb je site ook doorgegeven aan onze groep.
  Ben 13 november geopereerd aan een gastric bypass en wordt via jouw site een heel stuk wijzer.
  Bedankt daarvoor alvast.
  Groetjes,
  Ingrid landersj.

 3. Pingback: Mijn eerste dumping gehad :-(

  • Nicole op

   Beste Lunet, Ik ben geen arts, maar heb als hobby koken. Ik heb me goed laten informeren in het ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen hebben daar speciale dagen voor. Zelf ben ik heel erg tevreden over het MMC in Eindhoven. Vraag aan het dichtstbijzijnde ziekenhuis wanneer zij info dagen/avonden hebben. Succes. Gr Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *