Eiwitten: Zuivel, kaas en eieren

Hoeveel eiwitten zit er in zuivel? Had voor mij zelf een lijstje gemaakt en dacht misschien vinden jullie het ook handig 🙂 Vooral Huttekase bevat veel eiwitten, en is niet alleen lekker door de quiche maar ook om stamppotten smeuïg te maken. lekker op de boterham in plaats van boter of met veel gemalen peper.

 

 

Zuivel

Ook melk bevat van nature eiwitten van hoge biologische kwaliteit. Hoe ‘geconcentreerder’ het melkproduct, hoe meer eiwitten het bevat. Kwark is in verhouding de beste slanke’ eiwitbron.

Per 150 gram bevat Hüttekäse (cottage cheese) 18,5 gram eiwit

Per 150 gram bevat Arla Skyr naturel yoghurt 16,5 gram eiwit

Per 150 gram bevat magere kwark 15,8 gram eiwit

Per 150 gram bevat Turkse yoghurt 7,1 gram eiwit.

Per 150 gram bevat yoghurt 6 gram eiwit

Per 150 ml bevat melk 5 gram eiwit

 

Wat is Hüttenkäse?

Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.

Hüttenkäse wordt puur gegeten of als broodbeleg. Het kan ook worden verwerkt in gerechten. De kaas is arm aan vetten en koolhydraten, maar rijk aan eiwitten, en is daardoor geliefd bij bodybuilders en bij mensen die willen afvallen.

 

Wat is Skyr?

Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct, een soort magere kwark. Het is een zeer zachte kaas hoewel het qua textuur meer op yoghurt lijkt. Van origine is skyr een product dat de Vikingen vanuit Noorwegen mee hebben gebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland.

Traditionele bereide skyr smaakt zacht zuur met een lichte zoete nasmaak. IJslandse fabrikanten voegen bij de commercieel gemaakte skyr tegenwoordig allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen, zoals die van vanille, blauwe bes of aardbei toe.

Pas op: Aan de Skyr met smaken is suiker aan toegevoegd.

 

 

Kaas

Voor het maken van een kilo kaas is zo’n 10 liter melk nodig. Logisch dat kaas eiwitrijk is! Vooral volvette kaas bevat wel vrij veel calorieën. Wie focust op de eiwitten, kan kiezen voor minder vette (en in verhouding dus eiwitrijke) kaas. Zoals 20 en 30 plus kaas.

20+ kaas. Voor een snee brood bevat deze kaas 6,2 gram eiwit.

smeerkaas. Voor een snee brood bevat smeerkaas 2,6 gram eiwit.

Calcium en vitamine B12

Kaas levert samen met de melk en melkproducten gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12.

Ei

Verrassend: ook eidooier bevat eiwitten. De eiwitten in een kippenei hebben de hoogste biologische waarde van alle voedingseiwitten. Eieren bevatten ook nog eens ijzer, gezonde vetten en vitamine D. Het is overigens achterhaald dat eieren het cholesterolgehalte omhoog jagen. Eet een eitje, desgewenst elke dag.

Een gekookt ei bevat 6,2 gram eiwit.

Hiervan zit 2,5 gram in het eigeel verstopt en zit 3,7 gram in het eiwit.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *