Snijbonen stamp met spekjes, recept van Oma

Als ik bij mijn oma logeerde mocht ik altijd mee helpen met koken. Een van mij lievelingswerk in de keuken van oma was het ouderwetse snijbonen draaimachientje bedienen. Je zette een snijboon in het gleufje draaide aan het houten handvat van de molen en het scherpe mesje sneed de sperzieboon in vele kleine stukjes. Geweldig vond ik dit. Tegenwoordig vind je ze gesneden en al in het koelvak van je supermarkt. Dit recept is van mijn oma, ik zelf heb de licht zoetige smaak van de rode paprika toegevoegd.

 

 

 

INGREDIËNTEN: 4-5 personen

 • 600 gr geschilde aardappelen
 • 600 gr snijbonen
 • 2 doosjes magere spekblokjes (250gr)
 • 300 gram uien in ringen gesneden
 • 2 rode paprika’s in blokjes gesneden
 • 200 ml melk
 • Nootmuskaat, zout en peper

 

 

 

 

 1. Zet de aardappelen op en kook ze  goed gaar.
 2. Zet de snijbonen met een snufje zout op en kook ze 8 minuten.
 3. Bak de spekjes zonder vet in een koekenpan lichtbruin
 4. Voeg de uien bij de spekjes en bak deze tot ze  lichtbruin zijn dan mogen de paprika blikjes erbij, Bak de paprikablokjes mee  tot ze beetgaar zijn.
 5. Giet de aardappelen af en stamp deze met de aardappelstamper, 200 ml melk, snufje nootmuskaat en zout en peper tot een puree. Pas op met het zout want de spekjes zijn ook al zout. (geen boter of olie toevoegen, want het vet van de spekjes maakt de stamp al smeuïg genoeg)
 6. Meng de snijbonen en het spekjes uien mengsel met een houten lepel door de puree.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

2 reacties op “Snijbonen stamp met spekjes, recept van Oma

 1. Henriette verdijk op

  Mijn kleinzoon van 15 heeft vorige week te horen dat hij suikerziekte heeft type 1 zijn deze recepten ook daar voor geschikt de oma van Jaimy

 2. Nicole op

  Hallo Oma van Jaimy, heftig voor zo’n jonge knul op suikerziekte te krijgen. Ik ben geen diëtiste dus ik heb navraag bij mijn eigen diëtiste gedaan. En ja het blijkt dat je mijn recepten ook voor Jaimy kan gebruiken. De richtlijnen zijn bijna het zelfde. Ben ik ook weer wat wijzer geworden. Gr Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *