Eiwitrijke linzen groenten soep

Als je op zoek bent naar eiwitrijke voeding, dan kom je al snel op peulvruchten en linzen uit. Gek genoeg zijn weinig mensen op de hoogte van het hoge gehalte eiwitten in linzen en bonen. Vandaar dit recept voor een voedzame maaltijd soep met linzen, zwarte bonen, bleekselderie, paprika en tomaten. Hoe pittige je de soep wilt ligt aan je zelf, ik heb een rode peper zonder zaadjes gebruikt. Te pittig serveer deze dan met een dot Griekse yoghurt erin. Je kunt de soep pureren maar dat zou jammer zijn want de linzen, wortel en bleekselderie geven een lekkere bite. Geschikt als lunch of als avond eten, serveer er dan een knapperig brood bij.

 

INGREDIËNTEN: Maaltijdsoep

  • 1 grote winterpeen
  • 5 stengels bleekselderie
  • 2 rode paprika’s
  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • 1 rode peper (of 1/2)
  • 2 grote tenen knoflook
  • 3 volle el Ras el hanout*
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 gr)
  • 2  groenten of kip bouillon tabletten
  • 200 gr gedroogde groenen linzen
  • 1 blik zwarte bonen
  • Zout en peper
  • 2 el honing

  1. Schil de winterpeen met de dunschiller en snijd deze in kleine blokjes
  2. Was de stengels bleekselderij goed onder de kraan en verwijder de draden, snij de stengels in schijfjes.
  3. Snijd de rode paprika in kleine blokjes.
  4. De rode peper zaadjes verwijderen en samen met de knoflook heel fijn snijden.
  5. Bak de ui glazig voeg dan de knoflook, rode peper en de Ras el hanout 1 a 2 minuten mee.
  6. Voeg de tomatenblokjes, wortel, bouillon tabletten, de onder de kraan in een fijne vergiet afgespoelde gedroogde linzen toe aan het uien kruiden mengsel.
  7. Vul 4x een tomatenblik met water voeg dit toe, breng aan de kook en zet het vuur zachter. Kook dit zachtjes +/- 15 min.
  8. Spoel de zwarte bonen in een vergiet onder de kraan af en voeg deze samen met de honing aan de soep. Maak op smaak met zout en peper.

 

*Wat is Ras el Hanout:

De naam betekent letterlijk “het hoofd van de winkel”. Het is een Marokkaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Wat een vele andere Arabische landen word gebruikt. Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling. Varianten die in supermarkten worden aangeboden bevatten vaak niet meer dan zes tot tien kruiden. Daarom de tip om dit kruidenmengsel in de Marokkaanse supermarkt te kopen of goed op de verpakking te kijken.

 

 

 

 

 

 

I

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *