Mijn eerste dumping gehad :-(

Als je voor een GBP naar een informatie dag gaat vertellen ze wat er met je kan gebeuren na een GBP operatie, een van de dingen waar ik mij echt geen voorstelling bij kon maken wat een ”dumping”. Nou ik kan er vanaf vandaag over mee praten.

 

 

Wat is een dumping?

Met het dumpingsyndroom worden de klachten bedoeld die ontstaan na een te snelle maagontlediging. Door te snel teveel calorieën te eten of te drinken ontstaan de klachten. De dunne darm kan de calorieën niet snel genoeg verwerken.
Als calorierijke voeding (suikers, vetten  of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt ontstaat een dumping effect: in eerste instantie wordt vocht en bloed aangetrokken naar de darmen waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt; je wordt slaperig en/of duizelig;  in tweede instantie reageren allerlei hormonen, onder andere insuline

 

Het is voor mij anderhalf jaar geleden dat ik de operatie heb ondergaan en ik heb gisteravond voor het eerst een dumping gehad. Wat was ik beroerd.

Juist toen ik gezellig de buren over de vloer had moest het mij overkomen. We hadden gezellig samen getafeld, niets vets of suikerrijks gegeten en ik had me goed aan de kleinere porties gehouden. Wel had ik gedronken bij mijn eten en dat is echt een NO NO na de operatie. (lees drink en eten) 2 glaasjes wijn en 1 glas water. Ik vermoed dat dat de boosdoener was maar zeker weten doe ik het niet.

Een half uur na het eten zat ik aan een kopje thee toen het zweet me uitbrak, normaal denk ik dan dat ik weer een vervelende opvlieger heb maar deze was erger dan normaal. Ik werd licht in mijn hoofd, moest gapen en was vreselijk misselijk zo misselijk dat ik bijna wenste dat ik kon spuwen maar dat ging helaas niet. Eerst probeerde ik mij voor mijn visite goed te houden maar op een geven moment lukte dat niet meer en moest ik het wel aan mijn buurtjes vertellen dat ik zo ziek als een hond was.

Ik probeerde op te staan om hun gedag te zeggen maar de wereld begon zo te draaien dat ik maar we gauw veilig op de bank neer plofte.

Ik ben op de bank gaan liggen: misselijk, zwetend, gapend, licht in het hoofd en dood en dood moei was. In totaal heeft  het een klein uur geduurd voor ik me weer wat beter voelde. Daarna was ik erg slaperig en ben maar na mijn bed gegaan.

De aanvallen duren, afhankelijk van de hevigheid en de persoon, een half uur tot een uur. Het dumpingsyndroom komt gelukkig niet bij iedereen voor,  één op de drie maakt het ooit mee. En ik was er echt van overtuigd dat ik een van de gelukkige was die daar bij hoorde, nou dus mooi niet 🙁

 

 

Nu maar open dat deze keer de eerste en meteen ook de laatste keer is.

Nicole

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

2 reacties op “Mijn eerste dumping gehad :-(

 1. De§ire op

  Ik lees hier en daar al wat mee.
  Ziet ‘er erg leuk uit.
  Zelf in 2015 en castric sleeve gekregen… veel complicaties gehad.
  Vorige week eigenlijk naar vele onderzoeken een nieuwe operatie.. gbp.
  Voel me al zoveel beter.
  Hoop veel te mogen kern
  Lezen hier.
  Gr Dees

 2. Nicole op

  Desire , wat fijn om te horen dat je je een stuk beter voelt. Wat jammer dat de sleeve jou zoveel complicaties gaf. Op naar een nieuw leven, Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *