
Appel koek met kaas, dessert
Dit een beetje aangepast dessert at ik pas bij vriendin Yvonne en was verrast over de lekkere combinatie van de appelkoek met de brie. Haar hele keuken rook lekker naar versgebakken koek met appel en kaneel. Het water liep ons al in de mond voor we het hadden geproefd. Het is een van mijn favoriete geworden en zeker een verassing voor bij een etentje. Lust er iemand geen brie leg er dan een een klein bolletje ijs bij maar neem van mij aan dat de combinatie met kaas veel lekkerder is.
INGREDIËNTEN: 6 personen
- 100 gr ongezouten (room) boter op kamer temperatuur
- 80gr (palm) suiker
- 200 gr Spelt of volkorenbloem
- 4 el melk
- 1 appel
- 8 pecan of walnoten klein gesneden
- kaneel
- honing
- Brie of ijs*
* lust een van je gasten geen brie serveer er dan een klein bolletje ijs bij.
- Kneed een samenhangend deeg van de boter, suiker, bloem en de melk. Het lijkt in het begin wat kruimig maar gewoon door gaan tot het aan elkaar plakt 😉
- Vorm een bol en wikkel deze in vershoudfolie en laat de minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 2-3 min. gebruik hier eventueel wat bloem voor. Steek met een kommetje (ik heb hier een klein chinees rijstkommetje voor gebruikt) 6 rondjes uit.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rondjes hierop, dek deze met huishoudfolie af en zet deze op een koel plek tot je ze gaat gebruiken.
- Snijd de appel (met schil) doormidden en verwijder het klokkenhuis uit de appel. Snijd de twee helften in totaal 24 schijfjes. (leg deze in een goed afgesloten vershoud doosje in de koelkast weg tot gebruik.
- Snijd de noten in kleine stukjes en zet ook deze weg tot gebruik.
- Ben je klaar met je voorgerecht verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak de bakplaat met de koeken en leg de stukjes appel waaiervormig op de koek, 4 per koek. Strooi wat kaneel over de stukjes appel en zet ze de bakplaat in de oven. Bak ze 15 minuten gaar.
- Serveer ze op een bordje, strooi er de stukjes noten op. Leg er een stukje brie bij en druppel over de brie en eventueel over ook over de koek wat honing.
Dit dessert kun je smorgen al zover maken dat het alleen nog in de oven hoeft en aangekleed moet worden. Makkelijk 🙂




Hoi Nicole, kun je deze appelkoek ook goed eten na een gastric bypass, ivm de boter en suiker? Groetjes Esther.
Ja ik kan deze goed eten omdat je maar een beetje boter en suiker binnen krijgt 🙂