Welke medicatie mag je na een GBP niet meer gebruiken?

Welke medicatie mag je na een gastric sleeve / gastric bypass niet meer gebruiken?

Onderstaande tekst bevat ondermeer een overzicht van pijnstillers en/of ontstekingsremmende medicijnen (NSAID medicijnen). Deze medicijnen mag je na een gastric sleeve/gastric bypass niet meer gebruiken. .

 

Pijnstillers

Als er na de operatie pijnstillers wilt gebruiken, moet ook hier een juiste keuze gemaakt worden. Dit geld voor je hele verdere leven.
• Paracetamol (Dafalgan®): is geen probleem. Let wel op: maximum 4g/dag! (of 3g/d als je lever minder goed werkt);
• Ontstekingsremmers (type ibuprofen): moeten zeker vermeden worden! Deze medicatie is zeer belastend voor de maag en na de operatie is de kans op een maagzweer groter. Dit geldt voor alle  verschillende vormen (tabletten, siropen).

De nieuwste ontstekingsremmers, de zogenaamde ‘COX-2 inhibitoren’, zijn minder schadelijk voor de maag maar mogen alleen ingenomen worden in combinatie met goede maagbescherming en als je maag-en darmslijmvlies echt helemaal gaaf is;
• Tramadol: is geen probleem. Bestaat in smelttabletten, druppels;
• Morfine-afgeleiden zijn ook geen probleem, maar enkel als het geen vertraagde vrijstelling is. (Oxynorm, MS Direct, Palladone IR, morfinepleisters zijn oké).

 

 

 

Lijst van medicijnen die je beter niet mag gebruiken:

 

bron Maasstadziekenhuis

 

Traag werkende medicatie

Sommige medicatie is speciaal gemaakt om de werkzame stof op een tragere
manier vrij te geven, zodat er minder pilletjes per dag ingenomen moeten worden. Gedurende de hele weg dat het pilletje aflegt in de darm wordt de
werkzame stof opgenomen.
Na de operatie, waarbij een stukje van de darm weggenomen werd, wordt deze medicatie minder opgenomen. Deze medicatie zal dus moeten omgeschakeld
worden naar pilletjes die hun werkzame stof meteen vrijgeven en misschien dan meermaals per dag genomen moeten worden.
Hoe herken je deze medicatie?
Soms haal je het uit de naam, bv als er iets bijstaat als “SR”, “EC”, “UNO”, … Maar vaak weet je het niet. Vraag altijd raad aan je apotheker!

Grootte van de pil

Omdat de doorgang van de maag naar de darm verkleind werd, mogen te grote Omdat de doorgang van de maag naar de darm verkleind werd, mogen te grote pillen niet meer ingenomen worden. De toegelaten grootte van de pilletjes die wel nog ingenomen mogen worden is ca. het gommetje op de achterkant van een potlood.

Vaak zijn tabletten veel groter dan dit en wordt de medicatie aangepast of geplet met bv. een tablettenpletter (te verkrijgen bij de apotheker).
Het poeder kan nadien gemengd worden met een beetje yoghurt of appelmoes en zo opgegeten worden. Het is zeer belangrijk het hele potje leeg te eten zodat je alle medicatie ingenomen hebt! Na elk gebruik moet je ook de tablettenpletter goed afwassen met lauw water en afdrogen!
Niet AL je medicatie mag je pletten! Vraag raad aan je apotheker! Hij weet welke pillen je wel of niet mag pletten. Als de medicatie niet geplet kan worden, kun je zoeken naar een alternatief zoals:
• Smelttabletten: smelten op je tong
• Zakjes met poeder die opgelost worden in een beetje water
• Bruistabletten: wel volledig laten uitbruisen!
• Siropen
• Druppeltjes

 

 

Twijfel je neem dan contact op met je apotheker of het ziekenhuis dat je geopereerd heeft.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

10 reacties op “Welke medicatie mag je na een GBP niet meer gebruiken?

 1. Mieke op

  Dat is wel heel raar van die grootte, alle vitamines op de markt die we
  Moeten extra innemen zijn supergrote pillen…

 2. Nicole op

  Ik zelf slik de door het MMC ziekenhuis voorgeschreven fit for me vitamine tabletten deze zijn zo dik als het gummetje van een potlood en het formaat van een capsule. Misschien dat jou ziekenhuis andere voorschrijft, welk merk slik je dan?

 3. Moina Goosen op

  Ik gebruik ook de fit for me vitamine cps..ben een moeilijke slikker en vlgs de leverancier mag je t poeder uit de cps ook door appelmoes of yoghurt doen. Kijk uit met extra toegevoegde calcium in melkproducten..dat kan de opname v ijzer vertragen. Extra laten testen. Ik gebruik allpro yoghurt en dat gaat prima. Dank vd tips over dr andere medicijnen

 4. S.R. op

  Ik heb onlangs op de eerste hulp gelegen van Maasstad voor galblaas/darm kanteling. En heb daar wel NSAID medicijnen (novaminsulfon) gehad. Ondanks me gbp.. kan dit kwaad?

 5. Wendy op

  Van Novaminsulfon is de werkzame stof metamizol en dat mag je wel hebben. Toevallig heb ik het nagevraagd omdat ik morgen een GB krijg

  • Nicole op

   Wendy, Dankjewel voor de tip, zal het lijstje aan mijn arts laten zien en kijken at er weer inmiddels is veranderd. Gr Nicole

 6. ML broecks op

  Beste gastric bypass patienten….!! Ik heb ontdekt dat codeïne ( in mijn geval gekregen tegen aanhoudelijk hoesten) werkelijk een 2 uur durend verschrikkelijke buikpijn/rugpijn veroorzaakt heeft….. niet normaal zo pijnlijk !! Dit is me 2x in twee dagen overkomen…. de eerste keer was ik vergeten mijn maagbeschermer in te nemmen… dus bij de 2e poging naam ik deze eerst…. met als gevolg again die hevige pijnen !! Ik ben 3 haast gebeden geopereerd… alles verloopt soepel !! Ik ben ook absoluut geen watje… ben best n aanpakker en en bikkel…. maar wat codeïne heeft veroorzaakt aan pijn is bijna niet te ondergaan !! Dus dit medicijn mag/ moet absoluut worden toegevoegd aan de lijst; pas op met de volgende medicijnen

  • Marjo op

   Nee hoor, ik gebruikte dit zonder problemen. Kan wel dat jij er niet meer tegen kunt maar codeine kan ik prima gebruiken

 7. Rachelle op

  Net als bovenstaand verhaal; neem GEEN CODEINE!
  Dit zorgt voor afschuwelijke pijn; alsof je maag in brand staat en scheurt.
  Heb werkelijk over de grond gekropen en we stonden op het punt 112 te bellen toen ik begon over te geven. Daarna duurde het nog een uur voordat de pijn weggezakt was.
  Ondanks het vele hoesten vanwege een luchtweginfectie zal ik dit nooit meer nemen. Dit was zo pijnlijk en beangstigend, dat is echt niet aan te bevelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *