Tjap Tjoy

Tjap tjoy is een Chinees gerecht van gemengde groente. De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat ‘gemengd’ betekent, en tjoy, dat ‘groente’ betekent. Lekkerder dan van de chinees, boordevol groenten en snel gemaakt. Maar dan zonder  de smaak versterker vetsin. Ik gebruik in dit recept kip maar probeer Tjap tjoy ook eens met grote garnalen.

 

INGREDIËNTEN: 8 pers (ik vries de helft in)

  • 3 kipfilets 600 gr in grote dobbelstenen gesneden
  • 1 eetlepel sambal manis*
  • 1 grote winterwortel in plakjes
  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • 3 cm verse gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 1 kleine dunne prei in ringetjes gesneden
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 gele paprika in reepjes
  • 250 gr in plakjes gesneden champignons
  • 400 gr peultjes
  • Optie een blikje bamboescheuten 227gr
  • 3 el oestersaus
  • 5 el ketjap manis
  • 2 kippenboullionblokjes
  • 1 el sesamolie
  • 1 koffie kopje water
  • 1 el maizena
  • 250 gr taugé
  • *Sambal manis valt onder de gebakken sambal. Het is gemaakt van chilipepers, zogenoemde vers gemalen lomboks. Het heeft een zoete smaak is milder dan bijvoorbeeld sambal oelek. De naam zegt het al, manis betekent namelijk zoet. Super lekker met ieder chinees of Indonesisch groenten gerechte.

 

 

 

 

 

  1. Kook in een pannetje water de plakjes wortel voor 5 minuten, giet ze af.
  2. Bak in een grote wok in 3 eetlepel zonnebloem olie (geen olijf olie) de kip met de sambal tot deze een licht kleurtje heeft, haal de kip met een schuimspaan uit de pan en bewaar de kip op een bordje voor later in het recept.
  3. Bak in 2 eetlepels zonnebloemolie de ui, knoflook en de gember tot deze glazig zijn. Voeg dan de wortel en alle andere groenten op de taugé na en wok de groenten voor 4 minuten. Of korter als je de groenten heel knapperig willen hebben, gewoon naar eigen smaak.
  4. Voeg de gebakken kip, de oestersaus, ketjap manis, sesam olie, kippen boullion en het kopje water toe bak alles voor 4 minuten.
  5. Maak de maizena met wat water aan en meng deze door de groenten laat deze even 2 minuten mee koken.
  6. Meng de taugé op het laatst erdoor zodat deze lekker knapperig blijft.

 

TIP:

  • Serveer de tjap tjoy met zilvervlies rijst en strooi er wat cashew noten over.
  • Lekker met kroepoek (pas dan wel op de calorieën)

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Één reactie op “Tjap Tjoy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *