Anti griep kippensoep

Helaas ook ik ben geveld door de griep epidemie. De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Geen betere remedie dan een kop hete kippensoep bij winterkwalen, wordt al eeuwen beweerd. ‘Serieuze’ dokters die de stelling al bijna even lang afdoen als larie, kregen ongelijk.
Kippensoep verlicht wel degelijk de symptomen van verkoudheid en griep, en dat op twee manieren. Dat komt omdat een bepaald eiwit in kippenvlees het aminozuur cysteïne bevat. En dat vertoont chemisch heel veel gelijkenissen met het geneesmiddel acetylcysteïne, een zogenaamde ‘slijmverdunner’ die taai slijm in de luchtwegen dunner of vloeibaarder maakt, zodat je het beter kan ophoesten. Daarnaast onderdrukt kippensoep de werking van ontstoken witte bloedcellen die je aan het hoesten brengen.

Ook de etherische olie die in de gemberwortel zit heeft een genezende werking . Deze olie zorgt ervoor dat het lichaam meer witte bloedlichaampjes gaat aanmaken. De witte bloedlichaampjes in het bloed bestrijden de binnengedrongen infecties. Verder heeft gember meerdere werkzame stoffen die ontstekingsremmend werken, deze werken nog beter dan vitamine C. Ook de Kurkuma heeft een ontstekingsremmend effect.

 

 

INGREDIËNTEN: Voor een grote pan soep, om in te vriezen

 • 4 kippendijen
 • 2 middelgrote preien
 • 2 middelgrote winterwortel
 • 1 grote ui
 • 6 kruidnagels
 • 5 laurierblaadjes
 • 12 peperkorrels
 • 1 duim groot stuk gember
 • 4 tenen knoflook
 • 1 bosjes selderij
 • 6 kippen bouillonblokjes
 • 1 volle tl kurkuma (koenjit)
 • 1 volle tl gemalen foelie.
 • 750 (fijne) soepgroenten
 • 600 gr kip gehakt
 • 3 el ketjap manis
 1. Leg de kippendijen in een de soeppan.
 2. Spoel beide preien goed af en snij ieder in 4 stukken, schil beide winterwortel met een dunschiller en snijd ieder in 4 stukken. Voeg de groenten bij de kip.
 3. Schil de ui en snijd deze doormidden,  steek de kruidnagels in de buitenkant van de ui. Het gaat wat makkelijker als je met de punt van een scherp mes voor iedere kruidnagel een kleine inkeping maakt waar je ze insteekt.
 4. Voeg de ui, laurierblaadjes en de peperkorrels toe.
 5. Schil de gember met een dunschiller en snijd deze in 5 plakken, kneus de tenen knoflook door er een keer hard op te slaan. Voeg gember, knoflook en de helft van het bosje selderij (met steeltjes) ,bouillonblokjes, kurkuma en de foelie bij de kip.
 6. Vulde pan met water, zorg dat er ongeveer 15 cm water boven de kip en de groenten uit komt.
 7. Breng de soep aan de kook, zet de pan op een sudderplaatje op je kleinste pitje en laat deze 4 a 5 uur sudderen.
 8. Zeef de soep in een vergiet, dan nog een keer door een fijne zeef. Alles mag weg behalve de mooie stukjes kip. PAS OP voor kleine naald dunne botjes die nog in het kippenvlees kunnen zitten, verwijder alle botjes goed.
 9. Kruid het kippengehakt met zout, peper, nootmuskaat en een beetje kerriepoeder (ook lekker met wat sambal) en draai er kleine soepballetjes van, voeg deze met de soepgroenten en de ketjap aan de boullion en laat deze koken tot de balletjes gaar zijn.
 10. Maak de soep eventueel nog op smaak met wat zout en peper en als je van wat pit hout wat sambal.
 11. Ik zelf heb de soep snachts in de koude garage laten afkoelen zodat ik de volgende ochtend het vet eraf kon scheppen, is het vet niet goed gestold dan kun je het drijvende vet verwijderen door een vel keukenpapier op de soep te leggen en deze meteen  weeruit de soep te halen, het vet zuigt in het papier, herhaal dit alle het vet weg is.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

2 reacties op “Anti griep kippensoep

  • Nicole op

   Hallo marjan, de recepten in mijn kookboek staan niet op mijn site. Het kookboek is een verzameling van mijn favorieten recepten. Ik heb ze speciaal voor het kookboek apart gehouden. Gr Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *