zoete aardappel & wortel cake

Jaren geleden was ik in America op vakantie en en het viel me op dat bijna in ieder restaurant carrot cake op de dessertkaart stond. Deze cake was bekleed met een dikke laag roomkaas glazuur, bestaand uit roomkaas, boter en suiker. De smaak was nieuw voor mij en ik heb daar menig taartpuntje gegeten. Mijn gezonder variatie op deze cake.

 

 

INGREDIËNTEN:

 • 200 gr wortels
 • 200 gr zoete aardappel
 • 5 eieren
 • 3 eetlepels stevia zoetpoeder of kristal suiker
 • snufje zout
 • 1 tl kaneel poeder
 • 3 tl vanille essence
 • 1 el honing of agave stroop
 • rasp en sap van 1 (biologische ) citroen
 • 1 grote overrijpe banaan
 • 200 gr amandelmeel
 • 100 gr speltmeel
 • 1 volle tl bakpoeder

 

 

 

 1. Verwarm de oven op 175 graden
 2. Schil en rasp de wortel en aardappel fijn.
 3. Bekleed de springvorm (26 cm) met bakpapier. Het bakpapier wordt veel ‘handzamer’als je het even nat maakt, uitknijpt (als een prop), c.q. weer afschudt en dan verwerkt in het bakblik. Dit heeft géén invloed op het garingsproces.
 4. Splits de eieren. klop het eigeel in een schaal met de zoetstof, zout, kaneel, honing, vanille essence,  citroenrasp en sap schuimig, Prak de banaan met een vork en meng dit door het eigeel mengsel.
 5. Klop het eiwit stijf.
 6. Meng het amandel meel, het spelmeel en de bakpoeder goed door elkaar, roer dit afwisselend met de stijf geslagen eiwit door  het dooier mengsel. Schep dan de geraspte wortel en zoete aardappel er door heen.
 7. Doe het deeg in de springvorm en smeer de bovenkant van het deeg glad. Zet het blik in het midden van de oven en bak deze voor 60 minuten.

Laat de cake afkoelen voor je deze uit de springvorm verwijderd.

TIP:

 • Mix een handje rozijnen door het beslag
 • Meng walnoten of amandel schaafsel door het beslag
 • Vervang de citroen door een handsinaasappel
 • Wil je toch een laagje op de cake, meng dan griekse yoghurt, met het rasp van een sinaasappel en wat zoetstof. Of serveer er een dot van dit yoghurt mengsel bij.

 

 

Flauw mopje uit mijn kindertijd:

Worteltaart

Op een dag komt een konijntje bij de bakker en vraagt vervolgens aan de bakker:”Heeft u worteltaart?” waarop de bakker antwoordt:”Nee dat heb ik niet, sorry.” Een dag later gaat het konijntje weer naar de bakker en vraagt weer:”Heeft u vandaag wel worteltaart?” waarop de bakker antwoordt:”Nee ik heb vandaag geen worteltaart.” Maar toen dacht de bakker bij zichzelf ik zal speciaal voor het konijntje worteltaart gaan maken. De volgende dag komt het konijntje weer en vraagt weer:”Heeft u worteltaart??” “Ja zegt de bakker dat heb ik.”zegt het konijntje:”Vies he?”

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *