Hongaarse zuurkoolschotel

Deze ovenschotel lijkt kwa maak beetje op goulash door het gebruik van karwijzaad in het Duits kummel genoemd, en natuurlijk door de gerookte paprika poeder. Deze zuurkoolschotel kun je 1 dag van te voren maken en hoeft dan alleen nog maar in de oven. Bewaar dan wel het crème fraîche mengsel en smeer dit net voor dat de schaal de oven in gaat erop.

 

Ingrediënten: Voor 6 pers

  • 1,5 kilo geschilde aardappelen
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 3 rode paprika’s in blokjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 blikje Paprika (of tomaten) puree*
  • 3 tl (milde) paprika poeder
  • 2 tl gerookte paprika poeder
  • 3 tl kummel
  • 500 gr extra mager rundergehakt**
  • 1 zak zuurkool naturel 500 gr
  • 1 beker crème fraîche***
  • 100 gr geraspte 30 plus kaas
  • 3 tl gedroogde oregano
  • melk
  • peper, zout, nootmuskaat.

 

*vervang het blikje tomaten puree door twee volle eetlepels paprika puree, te vinden in supermarkt. Geeft nog meer smaak.

**Vervang het rundergehakt door kippengehakt, dat maakt het recept nog magerder.

***vervang de vettere crème fraîche door griekse yoghurt, scheelt in vet.

 

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Zet de aardappel op met een snufje zout en kook ze goed gaar.
  3. Bak in tussen in een beetje olijfolie de uien glazig, voeg de knoflook en blokjes paprika en bak deze voor 3 minuten mee.
  4. Dan mag de tomatenpuree, de gewone en de gerookte paprika poeder en de kummel toe en bak dit voor 3 minuten mee.
  5. Rul het gehakt door het uienmengsel tot het gehakt gaar is.
  6. Giet het sap van de zuurkool af en voeg de zuurkool bij het gehaktmengsel. Meng alles goed door elkaar.
  7. Meng de crème fraîche met de geraspte kaas en 1 tl oregano en wat gemalen peper goed door elkaar.
  8. Stamp de aardappels fijn en maak er met magere melk, peper, zout en verse gemalen nootmuskaat een smeuïge puree van.
  9. Schep de helft van de aardappelpuree in een ovenschaal. Verdeel er de zuurkoolmengsel overheen en dan de andere helft van de aardappel puree.
  10. Strijk het kaasmengsel over het geheel en strooi er 2 tl gedroogde oregano overheen.
  11. Zet in het midden van de oven en bak voor 25 min, goudbruin.

WIST JE DAT:
Zuurkool een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem vanwege een hoog vitamine C-gehalte, een sterke antioxidant. 100 gram zuurkool bevat maar liefst 25 mg vitamine C.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *