Pepernoten, gezondere variant dan de traditionele.

De winkels liggen weer vol met lekkere Sinterklaas zoetigheden maar allemaal vol met suikers :-(. Daarom ben ik zelf maar aan het bakken geslagen, ik heb drie verschillende recepten gemaakt en uiteindelijk vond ik deze het lekkerst. Ik heb geëxperimenteerd met kokosmeel, amandel meel, tarwemeel, spelmeel en boekweitmeel. De laatste twee zijn het uiteindelijk geworden omdat ze de lekkerste smaak en structuur gaven. Op verschillende manieren gezoet met dadels, banaan en zoetstof. Dit pepernoten recept is een mix van een pepernoot en kruidnoot, kruidig en lekker bros.

 

INGRDIËNTEN:

voor 25-30 stuks

  • 60 gr speltmeel
  • 30 gr boekweitmeel
  • 2 tl kaneel
  • 1 volle el speculaas kruiden
  • snufje zout
  • 5 gr bakpoeder
  • 30 gr roomboter (of kokosvet)
  • 4 a 5 tl vloeibaar zoetstof
  • 2 tl vanille essence
  • 4 el melk (mogen alle soorten melkvervangers zijn

 

 

 

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Meng de speltmeel, boekweitmeel, kaneel, speculaaskruiden, zout en bakpoeder goed door elkaar.
  3. Smelt de roomboter in een kommetje in de magnetron voor 45 seconden. (niet bruin laten worden).
  4. Voeg de gesmolten boter en de rest van het recept toe en meng alles met een mixer goed door elkaar tot het deeg korrelig is. Kneed het tot een bal.
  5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  6. Rol balletjes in de grote die kij wilt, ze worden niet veel groter tijdens het bakken.
  7. Bak ze 12-15 minuten, let goed op iedere oven is anders. Kijk daarom af en toe hoever je pepernoten zijn.

 

TIP:

  • Voeg de sap van een sinaasappel toe.
  • Afgekoeld kun je ze 5 dagen bewaren in een goed afsluitbaar blik.
  • Smelt een stuk pure chocolade en dip er een voor een de de pepernoten in, laat uitlekken op een stuk keukenpapier tot de chocolade gestold is.
  • Pimp de chocolade pepernoten met wat kokosrasp op.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *