Moussaka light

Met al die regen deze zomer verlang ik naar het warme Griekenland en de heerlijke keuken. Meteen schiet mij moussaka te binnen de lekkere ovenschotel met aubergines en gehakt. Mijn hele keuken ruikt naar Griekenland nu nog houten stoeltjes, een geruit tafelkleedje en uitzicht op de zee.

 

Blue-Door-Restaurant-Blue-Palace-Resort-Crete
INGREDIENTEN 6 persoons:
  • 300 gram rundertartaar
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • 1 blik tomaten blokjes
  • 2 volle theelepels oregano
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 volle theelepel zout
  • 1 ui
  • 2 aubergine
  • 1 bakje platte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • Gemalen peper
  • 1 eetlepel olijf olie
  • Optie 300 gram dunne plakjes aardappel (5 min gekookt)

 

VOOR DE SAUS:
  • 15 gr Parmezaanse kaas
  • 150 gram griekse yoghurt
  • 1 ei geklopt
  • 15 gram magerine
  • 1 eetlepel bloem
  • gemalen peper en zout

index

 

  1. Verwarm de oven op 190 graden.
  2. Was de aubergines  en droog ze goed af.
  3. Snijd de aubergine in lengte plakken van een halve centimeter, droog de plakken goed af.
  4. Bak ze in de grillpan/grillplaat, spuit deze met sprayolie en bak de plakken aubergine aan beide zijde tot er mooie grill streepjes op ontstaan en de aubergine slap word dan zijn ze gaar. Herhaal dit tot je ze allemaal hebt gebakken, misschien dat je de grillpan/plaat nog een keer moet inspuiten.
  5. Snipper 1 ui fijn en bak deze in 1 eetlepel olijfolie met de uitgeperste teentjes knoflook tot de uien glazig zijn.
  6. Voeg de kaneel, nootmuskaat, paprika poeder en de oregano aan het uimengsel en bak de kruiden 1 minuut mee.
  7. Rul de  rundertartaar door het uimengsel tot deze bruin is voeg dan het zout en de tomatenblokjes toe en laat deze 2 minuten mee bakken.
  8. Voeg de tomatenpuree, fijn gesneden peterselie en gemalen peper toe en laat het geheel met een deksel op de pan 15 min pruttelen.

 

In de tussentijd begin je aan de saus saus:
  1. Smelt de margarine en meng er beetje bij beetje de bloem door, totdat het een dikke massa wordt. Laat dit even een minuut op lag vuur staan.
  2. Meng  nu langzaam de melk door, het moet een dikke saus-achtige massa worden.
  3. Meng dan de yoghurt , het los geklopte ei en de geraspte kaas door. Blijf roeren om een gelijkmatige massa te krijgen. Breng op smaak met wat peper of zout.

 

Spray een ovenschaal van 20- 25 cm in met sprayolie en schep een dun laagje gehaktsaus en dan een laagje aardappels,  aubergine en herhaal dit tot alles op is maar eindig met de gehaktsaus of aardappels als laatste. Giet als laatste laag de romige saus en smeer deze voorzichtig uit zodat alles bedekt is.

Zet de schaal onafgedekt 45 minuten in het midden van de oven.

moussakanicole

 

  • Tip: serveer met een lekker frisse (Griekse) salade.
  • Tip: serveer met Turks brood en frisse tzatziki saus.
  • Tip: je kunt dit recept ook prima zonder de aardappelen maken

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *