Haaruitval, balen

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van een gastric bypass/Sleeve/Sadi-S is haar verlies. Ik wacht met angst en beven of ik hier ook last van ga krijgen. Want het lijkt me enorm balen als mijn toch al dunne haar zou gaan uitvallen.

 

 

HOE KOMT DIT?
Na een Gastric bypass operatie, wordt het lichaam gedwongen om te leven op een drastisch verminderde hoeveelheid aan voedingsstoffen en omdat een deel van de dunne darm omzeild wordt, worden de voedingsstoffen bovendien minder goed opgenomen door het lichaam.
Daarom gaat je lichaam compenseren. De beperkte voedingsstoffen die wel binnen komen worden doorgeschakeld naar waar ze het meest nodig zijn – belangrijke organen zoals het hart en longen. Het haar gedwongen om te doen zonder de voedingsstoffen die het nodig heeft om te groeien en gezond te zijn. Je haar produceert daardoor geen nieuwe strengen. Dit leidt helaas tot dunner haar.
WAT KUN JE HIER AAN DOEN?

Als je deze vraag aan 10 verschillende mensen gaat vragen zul je 10 verschillende antwoorden krijgen. Er zijn ontelbaar veel middeltjes en trucjes die kunnen helpen bij je strijd tegen de haaruitval. Ze beloven van alles maar werken ze ook?

De vraag is namelijk of haaruitval na een gastric operatie überhaupt wel tegen te gaan is. Je lichaam maakt een grote verandering door en je wanneer je eenmaal een tekort hebt dan zal de uitval ook niet weggaan voor je weer genoeg vitamine en voedingsstoffen tot je genomen hebt.

 

In de praktijk zijn er twee dingen die je er echt aan kan doen:

DV_eiwitpoeder

 1. Zorg dat je te allen tijde netjes je vitaminepillen neemt. Ikzelf slik iedere dag een multivitamine speciaal voor na een gastric bypass. Dit supplement bevat onder ander extra vitamine B12, vitamine D en ijzer en moet ik levenslang blijven nemen.
 2. Probeer elke dag aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten te komen. Dit is uiteraard moeilijk met een maag ter grootte van een kiwi.  Gelukkig zijn er honderden verschillende soorten van proteïne shakes en supplementen om uit te kiezen. Ik zelf neem de pure whey eiwit naturel, lekker vind ik deze niet, maar maak iedere avond trouw een shake van kwark, vers fruit en soms wat zoetstof. De hoeveelheid die meestal wordt aangeraden is ongeveer tussen de 75 gram  en 100 gram eiwitten per dag.

 

In een onderzoek bij Gastric- bypass patiënten die te maken hadden met haarverlies, bleek dat zink supplementen haaruitval stopt, maar dit is geen bewijs dat zink alle patiënten zal helpen van haarverlies.

il_340x270.626818440_1yk9

 

Onthoudt dat ook dit bij de meeste geopereerde personen weer voorbij gaat. Na een periode van ongeveer een half jaar tot een jaar is je lijf gewend aan de andere manier van eten. Ze past zich vanzelf weer aan je nieuwe patroon en uiteindelijk komen je haar en nagelgroei weer terug in het prioriteitenlijstje te staan. Je haar zal veel sneller weer aangroeien en binnen no time heb je alweer een flink aantal nieuwe haartjes bovenop je hoofd.

Wat is jullie ervaring?

Nicole

 


_________________

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterpinterestby feather

3 reacties op “Haaruitval, balen

 1. Janneke van hoof op

  Hoi hoi hier de eerste weken geen last van gehad maar nu begint mijn haar uit te vallen!! Balen want met mijn kort kapsel valt t des te sneller op!!! Hopelijk houd t gauw op voordat ik echt van die plekken ga krijgen. Nu is t nog allemaal goed te doen!!!

  • Nicole op

   Hallo Janneke,

   Bij mij begint het nu ook uit te vallen, ik zit nu zelf in week 8, mag ik vragen hoe ver jij nu bent? Gaat het trouwens goed met je? Lukt het met eten?

   Groetjes Nicole

 2. Pingback: Niet alles is rooskleurig, ik heb een haarstukje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *